+ Meer informatie

AARDGASWINSTEN

2 minuten leestijd

Eindelijk is minister Van Aardenne overstag gegaan voor de druk van de Tweede Kamer. De oliemaatschappijen die betrokken zijn bij de exploitatie van de kleinere gasvelden zullen meer van hun winst moeten afdragen aan de staat. Dat levert gauw een half miljard per jaar meer op.

Door de geweldige stijging van de energieprijzen over heel de wereld is het Nederlandse aardgas immers veel meer waard geworden. Die stijging is zo groot, dat het eigenlijk jammer is dat het omvangrijke Slochterenveld niet tien jaar later ontdekt en in exploitatie gekomen is. Dan was het gas niet voor een paar cent per kubieke meter aan het buitenland verkocht. Het had dan voor de Nederlandse schatkist veel meer opgeleverd.

Uiteraard moeten de oliemaatschappijen die bij de gaswinning betrokken zijn, een redelijke exploitatievergoeding krijgen. Maar het kan ook duidelijk zijn dat de waardestijging van de aardgasvoorraad niet aan hen, maar aan de Nederlandse staat ten goede moet komen.

Door de sterk stijgende opbrengst van het aardgas zou Nederland de economische crisis gemakkelijker de baas moeten kunnen dan de andere geïndustrialiseerde landen. Toch lijkt veeleer het tegendeel het geval te zijn.

Dat bewijst dat er iets grondig mis is met onze economie. Nu wordt dat nog versluierd door de aardgasopbrengsten, maar wanneer die over een aantal jaren gaan teruglopen, komt de zwakke structuur van onze economie onverhuld naar voren.

Het is daarom van groot belang dat de extra aardgaswinsten die nu geboekt worden, niet besteed worden voor sociale en consumptieve doeleinden. Die moeten juist gebruikt worden voor de modernisering en verdere uitbouw van het Nederlandse bedrijfsleven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.