+ Meer informatie

JieJlOm

1 minuut leestijd

pegm^KiUau Smviatuiunmiï fampmuff tAV nfu CM CCeP «•«.fcw^ar. 01 »mmm m/mEen Russisch archiefstuk. (III. J. Hosmar) chieven in Leningrad en Moskou. Daaruit blijkt dat de Russische vloot tijdens het tsaristisch bewind sterk onder invloed van Nederland stond. Hosmar: „Kanonnen, kogels, buskruit en zeelui kwamen uit ons land. Dat ontlokte koning Karel XII van Noorwegen de uitspraak dat hij niet tegen een Russische, maar een Hollandse vloot streed".

Hosmar heeft de beschikking gekregen over kopieën („de originelen houden ze uiteraard in Rusland") van een dagboek en getuigschriften van admiraal Cruys. Deze vertrok in 1698 op verzoek van tsaar Peter naar Rusland. „De invloed van Cruys was enorm. Hij kan gezien worden als dè grondlegger van de tsaristische oor

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.