+ Meer informatie

Duitse Baptisten zeer vrijgevig

Geen geld van ,,Kirchensteuer"

1 minuut leestijd

FRANKFURT — De bijna 70.000 baptisten in West-Duitsland geven jaarlijks vijf miljoen mark (5,5 miljoen gulden) voor hulpwerk uit. Dat is een derde van de totale uitgaven van de Bond van evangelisch-vrijkerkelijke gemeenten, zoals de Baptistenunie in Duitsland heet.

Hiermee financieren zij 80 theologen, verpleegsters en onderwijzers in West-Afrika (Kameroen en Sierra Leonei) in Latijns-Amerika (Argentinië en Brazilië).

De Westduitse baptisten weigeren geld aan te nemen afkomstig van de zogenaamde „Kirchensteuer" (kerkelijke inkomsten die via de belastingdienst wordt geïnd). Een predikant te Hamburg vertelde tijdens de jaarvergadering van de Baptisten te Frankfurt dat de 130 gemeenteleden met een inkomen (op 224 in totaal) jaarlijks 250.000 mark aan de gemeente bijdragen. Het totaal aantal leden steeg in 1980 met 461 tot 68.485. Vorig jaar werden 1983 mensen gedoopt, een record sinds twintig jaar. Er zijn in totaal 361 gemeenten en 252 kringen.

Voorzitter
De Berlijnse predikant Günter Hitzemann werd tot nieuwe voorzitter gekozen. Hij volgt de zakenman Walter Zeschkky op, die als eerste niet-theoloog deze functie bekleed heeft. In zijn afscheidsrede waarschuwde Zeschky tegen uitspraken over maatschappelijke vraagstukken. Wij moeten onszelf niet overschatten, zei hij tijdens een discussie over de wapenwedloop en kernenergie.

Hij sprak zich echter wel uit voor de instelling van een commissie van juristen, vrouwenartsen en theologen, die het abortusvraagstuk gaat bestuderen. Tot nu toe hebben de baptisten zich fel verzet tegen de huidige (liberale) abortuswetgeving in West-Duitsland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.