+ Meer informatie

Rabo koppelt bedrijven aan rijke klanten

2 minuten leestijd

UTRECHT. De Rabobank begint een proef waarbij ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf geld kunnen lenen van vermogende klanten van de bank.

Volgens het financiële concern biedt dit de ondernemers een nieuwe financieringsmogelijkheid, die als aanvulling kan dienen op een regulier bankkrediet en crowdfunding.

De Rabobank test onder de naam Rabo & Co een onlineplatform waar klanten met minstens 1 miljoen euro op hun bankrekening met de mkb-bedrijven in contact worden gebracht. De kredieten die de rijke particulieren kunnen uitgeven, zijn minstens 100.000 euro. De bank neemt in de proeffase zelf voor minstens de helft deel in iedere financiering. De proef loopt tot december.

Rabobankbestuurslid Rien Nagel rekent op veel belangstelling. Voor de test zijn tientallen klanten en bedrijven gevonden die overwegen mee te doen. „Deze vorm van kredietverlening is typisch Rabobank. We zijn ooit opgericht om vermogende boeren te koppelen aan boeren die geld nodig hadden. Wat we nu gaan doen is vergelijkbaar: het geld gaat nu direct van de vermogende particulier naar de onderneming”, aldus Nagel.

Het verwachte rendement op de leningen ligt hoger dan bijvoorbeeld de huidige spaarrente. Mocht het toch misgaan en een van de deelnemende bedrijven komt in betalingsproblemen, dan is het volgens Nagel „samen uit, samen thuis.” Dan hebben de bank en de rijke klant allebei te maken met een vergelijkbaar verlies.

Het bedrijfsleven krijgt er de laatste tijd steeds meer nieuwe financieringsvormen bij. Grootbanken willen hier als bemiddelaar een rol in spelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.