+ Meer informatie

Duitsland waardeert deviezenreserve op

Ruzie Bundesbank en regering beslecht

2 minuten leestijd

BONN (DPA) - De centrale bank van Duitsland zal haar deviezenreserve hoger waarderen dan tot nu toe het geval was. Dit was gisteren de uitkomst van overleg tusen Bundesbank-president, Hans Tietmeyer, en minister van financiën, Theo Waigel. Volgens Waigel "hebben we een goede oplossing gevonden".

Daarmee lijkt de ruzie die enige tijd geleden tussen de Bundesbank en de regering in Bonn ontstond, tot het verleden te behoren. Minister Waigel wilde dat de Bundesbank haar goud- en deviezenreserve opwaardeerde om met de papieren extra opbrengst financiële tekorten op te vullen en zo het begrotingstekort te verkleinen.

Historisch dieptepunt

Waigel meende met het "creatieve boekhouden" te kunnen voldoen aan de eisen voor toetreding tot de EMU, de Economische en Monetaire Unie. De Bundesbank wilde echter zelf bepalen wat ze met haar reserves deed. Er leek kort daarna al een compromis te zijn gevonden doordat de reserves wel dit jaar, zoals Waigel wilde, zouden worden opgewaardeerd, maar dat de winst pas in 1998 in de schatkist zou vloeien. De details daarvan moesten nog worden uitgewerkt.

Tietmeyer en Waigel kwamen gisteren overeen om al dit jaar de deviezenreserve hoger aan te slaan. De winst komt volgend jaar ten goede aan de overheid,die het geld zal gebruiken om de schuldenlast van de voormalige DDR te verlichten. De dollars in de reserve staan te boek voor 1,3620 mark per stuk, het historische laagtepunt voor de dollar dat werd bereikt in april 1995. Op het ogenblik doet de mark meer dan 1,70 dollar.

Hoe hoog de dollars van de Duitse centrale bank nu in de boeken komen te staan, is nog niet duidelijk. Ingewijden menen dat de koers kan worden opgetrokken tot 1,50 mark per dollar, altijd nog een stuk lager dan de huidige koers. Op die manier kan Waigel over tien à vijftien miljard mark extra beschikken en krijgt hij ruimte voor de verkleining van het begrotingstekort.

Over de waardering van de goudreserve van de Bundesbank, waarover de ruzie met Bonn eigenlijk ontstond, is na de besprekingen tussen Waigel en Tietmeyer met geen woord gerept. Het goud in de Bundesbank-kluizen staat ook voor veel minder geregistreerd dan de werkelijke waarde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.