+ Meer informatie

Nieuwe kolentechnieken belangrijk voor ons land

1 minuut leestijd

UTRECHT — De tarieven voor electriciteit stijgen in ons land zo snel, doordat hier de opwekking voor 78 procent gebeurt door middel van olie en gas. Landen, die hiervoor meer gebruik maken van kolen, bruinkool, waterkracht of kernenergie kunnen veel goedkoper stroom leveren.

Het is dan ook voor de concurrentiepositie van onze industrie van het grootste belang dat ons land meer kolen gaat verstoken, niet alleen voor het opwekken van electriciteit, maar ook voor energie in industriële processen. De onderzoekers en de industrie moeten tiaarom meer werk maken van nieuwe methoden om kolen op een milieuvriendelijke manier om te zetten in energie.

Dit was de kern van het betoog dat een topman van het ministerie van Economische zaken woensdagmorgen hield in Utrecht. De directeur-generaal van energie, drs. W. H. J. Tieleman, sprak daar het congres „geavanceerde omzetting van energie een uitdaging voor de industrie" toe. Het congres werd gehouden in het kader van de beurs „Machevo en milieu '81". Tieleman sprak in zijn rede de hoop uit, dat de industrie daadwerkelijk zal bijdragen aan het nationaal onderzoekprogramma kolen, een programma van de regering. Waarvoor in de komende vijf jaar 750 miljoen gulden is uitgetrokken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.