+ Meer informatie

Verslaafden

3 minuten leestijd

Het wiskunde examen voor de HAVO-leerlingen was heel redelijk, volgens een van de docenten. De leerlingen reageerden, maar dat is meestal zo, nogal verschillend. Het examen bevatte vrij veel vectormeetkunde, twee van de vijf vragen. Ook hier ontbrak het onderdeel statistiek. Er was wel een goed te maken vraag over kansberekening. Cirkels en parabolen — belangrijk onderdeel van de leerstof — ontbraken bijna geheeL Opgave vijf was een combinatie van logaritmen en goniometrie. Voor' de leerlingen kwam dit onbekend over. Bovendien was de goniometrische functie iets anders dan de leerlingen gewend waren. Al met al een redelijk te maken examen. Ze hadden wel hun tijd hard nodig.

Wiskunde II voor VWO bevatte zoals te doen gebruikelijk drie opgaven. De eerste opgave over vectormeetkunde was volgens de docent heel goed te maken: De tweede opgave bevatte een afbeelding in driedimensionale ruimte en wafs vrij moeilijk. De derde opgave, over een onderdeel van de vector-meetkunde was redelijk te maken, maar had een moeilijk slot. 's Middags werd er door VWO en Havo Duits gemaakt. De teksten voor de HAVO-leerlingen waren redelijk van moeilijkheidsgraad. Er was een tekst over roken en drinken, die goed leesbaar was, een wat beschouwende tekst over de invloed van de auto op de economie. Een andere tekst over de sportbeoefening, die volgens veel leerlingen toch wel moeilijk was, omdat dit onderwerp buiten hun interessesfeer lag, voor een aantal anderen juist daarom te doen. Het geheel was niet veel verschillend van het niveau van vorig jaar. Wat betreft het VWO waren de teksten pittig tot moeilijk. De vragen daarentegen waren goed te beantwoorden. Al met al was men redelijk tevreden over deze examens.

(Vervolg voorpagina)

De junks menen, dat wanneer de heroïne bij de huisartsen of in buurtposten zou worden verstrekt, de illegale handel vanzelf afneemt. De criminaliteit van de verslaafden, die nu dagelijks vele honderden guldens nodig hebben voor hun portie heroïne, zou verdwijnen. De verslaafden vonden verder dat alle gedwongen behandelingen, en therapieën moeten worden stopgezet. Naar hun mening levert gedwongen behandeling in de meeste gevallen geen resultaat op, omdat na de behandeling de verslaving opnieuw begint. de Erasmus-universiteit, dat slechts 20 procent van het totale aantal verslaafden (15.000 tot 20.000) wordt bereikt door de bestaande hulpverlening. Hij meende dat vrijwel alle problemen met de gezondheid bij heroïneverslaafden een gevolg zijn van verkeerd gebruik en de slechte kwaliteit van de stof. Het verslaafd zijn op zich is meer een vorm van risico, net als bij roken en het gebruik van alcohol, aldus dr. Sengers, die instemde met de eisen van de junks en pleitte voor de opheffing van het verbod op het gebruik van heroïne.

Op de conferentie, waar onder meer ds. H. Visser van de stichting Kerkelijk Sociale Arbeid als deskundigevoorstander van medisch-sociale heroïneverstrekking het woord voerde, zei dr. W. Sengers, sociaal-psychiater aan

Het gevolg, daarvan zou zijn dat particuliere organisaties en semi-over

Intekenprijs geldig tot: 15 juni 1981 Afmetingen: 29 x 73 cm.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.