+ Meer informatie

Proef Justitie met procedure asielzoekers

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het ministerie van justitie experimenteert deze week met een versnelde toelatingsprocedure voor asielzoekers. De proef is tot nu toe toegepast in Eindhoven, Aalten, Stevensbeek en Den Bosch. Het gaat daarbij alleen pm Roemeense asielzoekers. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van justitie vanmorgen bevestigd.

In totaal 29, Roemenen zijn deze week met de versnelde toelatingsprocedure geconfronteerd. Zo kreeg bij voorbeeld een groep van zeventien Roemenen maandag in Eindhoven van aldaar gestationneerde ambtenaren van justitie te horen dat hun asielverzoek geen schijn van kans zou maken en dat zij nog diezelfde dag een negatieve beschikking op hun verzoek zouden krijgen.

Mochten de Roemenen desondanks hun asielverzoek willen handhaven, dan zouden zij met onmiddellijke ingang in hechtenis worden ge nomen in afwachting van een eventueel kort geding. Justitie had er bovendien voor gezorgd dat een eventueel kort geding binnen twee dagen voor de rechtbank van Den Bosch zou kunnen dienen.

De Roemenen kozen daarop eieren voor hun geld en besloten na raadpleging van een advocaat hun asielverzoek in te trekken. Of zij Nederland' vervolgens ook inderdaad hebben verlaten, is bij Justitie niet bekend. Ook in Aalten, Stevensbeek en Den Bosch is de versnelde procedure in-: middels bij 12 Roemeense asielzoekers toegepast. Over de resultaten kan Justitie op dit moment nog niets zeggen.

Het ongeluk gebeurde bij het dorp Arcos, 250 kilometer ten noorden van Lissabon. Volgens een overlevende reed de bus te hard en verloor de chauffeur daardoor de macht over het stuur. Eerder had het Portugese persbureau Lusa gemeld dat de bus het ravijn in was gereden als gevolg van een klapband.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.