+ Meer informatie

Boete geëist tegen Mercedes Benz

Valsheid in geschrifte ten laste gelegd

2 minuten leestijd

GRONINGEN - Officier van Justitie mr. M. H. Severein heeft gisteren voor de rechtbank in Groningen een boete geëist van 9000 gulden tegen het automobielconcern Mercedes Benz BV, wegens het meermalen plegen van valsheid in geschrifte met facturen.

,. De y^gtiging in Groningen zou in )Jï9$J\mei ïfikfnipgeii geknoeid hebt . ben om haar klanten fi5calefcv#flïrf§t | len van duizenden guldens te bezorgen. De kopers van de auto's hebben een naheffing van de belastinginspecteur gekregen voor het doen van onjuiste aangifte. Zij worden verder niet strafrechtelijk vervolgd. De fraude bij de Groningse vestiging werd tijdens een belastingcontrole ontdekt. Met 23 facturen was iets aan de hand. Het openbaar ministerie heeft er vijf ten laste gelegd. Sommige facturen bleken te zijn gesplitst, anderen waren geantidateerd of contant betaald zonder dat ze op naam waren gesteld. Door zodanig te factureren konden kopers bij voorbeeld hun autokosten in één keer ten laste van de winst brengen in plaats van die periodiek af te schrijven, kÖH'lzWairi^éld^worden gewit of werd privégebruik van de auto deels door het bedrijf betaald. Door de aankoop te antidateren konden kopers bovendien ten onrechte de wir-premie incasseren.

Al vóór het justitieel onderzoek startte, was het geknoei bij de Groningse vestiging intern ontdekt. Volgens A. Besselink, hoofd van de interne accountantsdienst bij het concern, was dat geheel tegen de instructies van het moederbedrijf. Volgens J. Niekerk, hoofd juridische zaken van Mercedes Benz, is het gesplitst factureren al in 1986 niet meer voorgekomen.

Voorbeeld
mt;. Sey^r^® Jie.eft JustiVolgens tie met .de -flpenbarei.behandeling KaniMeger§a#it>e^n.,i/Dort>eeld Avilien stellen voor andere autobedrijven die vaak dezelfde praktijken hanteren. „De straf op zich is niet zo belangrijk, maar wel het gegeven dat Mercedes Benz een deuk heeft toegebracht aan het bonafide Nederlandse bedrijfsleven, dat ze eraan heeft meegewerkt de fiscus te benadelen en dat zij haar reputatie te grabbel heeft gegooid", aldus de officier.

Mr. F. H. Koster, advocaat van Mercedes Benz benadrukte in zijn pleidooi dat de bedrijfspolitiek van zijn cliënt steeds is geweest om juist te factureren en dat er daarom geen sprake is geweest van opzet. Op technisch-juridische gronden meent de raadsman dat de dagvaarding nietig moet worden verklaard. Door de negatieve publiciteit meent mr. Koster verder dat Mercedes Benz al voldoende is gestraft.

Over twee weken zal de rechtbank vonnis wijzen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.