+ Meer informatie

Geheim rapport

1 minuut leestijd

MADRID — De officieren van het Spaanse leger zijn van mening dat de poging tot een militaire staatsgreep op 23 februari „tot mislukken gedoemd" was, maar zij vrezen tegelijk de reacties die een veroordeling van de vermoedelijke daders teweeg kan brengen evenals een zuivering binnen het leger. Dit is gebleken uit „geheime" documenten die maandag door de in Madrid verschijnende krant Diario 16 zijn gepubliceerd.

De krant geeft uittreksels van „rapporten over de gevoelens en het moreel onder de officieren" van de bij Madrid gelegerde pantserdivisie Brunete, een van Spanjes machtigste legeronderdelen. Volgens het blad geven de rapporten de stemming weer van het merendeel van alle Spaanse officieren hoewel zij alleen over Brunete gaan. Uit een van de gepubliceerde rapporten blijkt dat „de overheersende mening is dat de staatsgreep noch noodzakelijk noch opportuun was en tot mislukken gedoemd", aldus een brigade-generaal. „De Spaanse situatie kan en moet, hoewel zij slecht is, op politiek vlak opgelost 'worden, zonder inmenging van de militairen". Als belangrijkste motieven voor de staatsgreep worden genoemd „de passiviteit van de regering in zaken als terrorisme, moorden en ontvoeringen" en de desintegratie van de Spaanse eenheid".

Volgens andere ' uittreksels zijn de officieren bezorgd „over de gevolgen die een veroordeling van de (bij de staatsgreep) betrokken generaals kan hebben" aangezien deze generaals ongetwijfeld „een groot prestige genieten in het gehele leger dat hen beschouwt als ware patriotten en mannen van eer".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.