+ Meer informatie

Stoma (I)

1 minuut leestijd

Meer dan 20.000 mensen in Nederland hebben een stoma —een kunstmatige uitgang op de buik- waaruit ontlasting of urine naar buiten komt. Die wordt dan opgevangen in een speciaal stomazakje. Stoma's komen voor in alle leeftijdscategorieën, bij ouderen, bij jongeren en zelfs bij pasgeboren baby's.

Een stoma wordt gevormd door een stukje darm dat door de buikwand naar buiten is geleid. Dat kan aanleiding geven tot allerlei problemen, zoals lekkage en geuroverlast. Vooral wanneer het stoma in een kuiltje of in de buurt van een huidplooi ligt, is het moeilijk om een stomazakje lekvrij aan te sluiten. Ook de huid rondom het stoma krijgt het soms zwaar te verduren. Door het steeds aanbrengen en aftrekken van kleefmiddelen kan op den duur huidirritatie gaan ontstaan.

Gelukkig zijn er speciale huidvriendelijke pleisters ontwikkeld die dagenlang kunnen blijven zitten. Het stomazakje wordt dan met een soort Tupperware-sluiting op de kleefpleister geklikt. Er zijn zelfs mogelijkheden waarbij de stomapatiënt helemaat geen zakjes meer hoeft te dragen. Bij voorbeeld omdat de chirurg of uroloog inwendig een reservoir heeft gemaakt, of doordat het stoma met een speciaal stopje kan worden afgesloten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.