+ Meer informatie

Geluid Soesterberg opnieuw onderzocht

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie en het ministerie van VROM moeten zich gezamenlijk gaan buigen over de geluidsnorm rondom vliegbasis Soesterberg. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State gisteren.

De gemeente Soest eiste voor het rechtscollege dat de geluidsnorm naar beneden wordt bijgesteld, zodat de omgeving bebouwd kan worden.

Defensie gaat nu nog uit van een geluidsbelasting bij een volledige bezetting door de NAVO. De luchtmacht van de NAVO maakt echter sinds 1994 geen gebruik meer van de basis. Het vliegveld wordt alleen nog gebruikt door de Nederlandse luchtmacht en de koninklijke familie.

Defensie wil de vliegbasis echter beschikbaar houden voor de NAVO. Om die reden wees het ministerie het verzoek van de gemeente om wijziging van de bestemming van Soesterberg als militair luchtvaartterrein in 1999 af.

Naar de mening van de Raad van State was dat besluit niet rechtsgeldig, omdat het niet in overleg met VROM is genomen. De ministeries moeten nu gezamenlijk een nieuw besluit nemen.

Of de gemeente de bouwplannen kan uitvoeren bij verlaging van de geluidsnormen is overigens onzeker. De provincie Utrecht wil de vliegbasis het liefst opheffen en het gebied, dat deel uitmaakt van een ecologische verbindingszone, teruggeven aan de natuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.