+ Meer informatie

Israël kritiseert Van der Klaauw

Over relatie met PLO-leider

2 minuten leestijd

JERUZALEM — Israël beschouwt elke bijeenkomst van Europese politici met PLO-leider Jasser Arafat als een aanoediging van de strijd tegen de joodse staat, zo verklaarde de Israëlische minister van buitenlandse zaken Yitzhak Sjamir maandag na zijn gesprek met de Nederlandse minister Van der Klaauw.

Minister Van der Klaauw, die als voorzitter van de Europese ministeraad Israël bezoekt, bracht vorige maand in het kader van dezelfde missie een bezoek aan PLO-leider Arafat in Damascus. Sjamir meende dat Van der Klaauws gesprekken in de Arabische wereld geen antwoorden hebben opgeverd die het vredesproces kunnen bevorderen.

Van zijn kant noemde Van der Klaauw het gesprek met Sjamir, dat twee uur heeft geduurd, „vruchtbaar en zeer zakelijk". Hij zei dat zijn missie niet inhield dat een algehele oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten wordt voorgelegd.

Gesprek met Begin
Naar verluidt zou premier Begin vandaag Van der Klaauw ontmoeten. Aanvankelijk was gezegd dat de agenda van Begin erg overladen was, maar waarnemers meenden dat Begin eerst niet van plan was om Van der Klaauw te ontvangen uit ongenoegen over de bemoeienissen van de EG met het Midden-Oosten en in het bijzonder de contacten met de PLO. Volgens het dagblad Maariv heeft Begin uiteindelijk toch tot een ontmoeting besloten om uiting te geven aan zijn totale afkeuring van de contacten met de PLO-leiding.

"Alleen propaganda"
Eerder op de dag was Van der Klaauw gisteren ontvangen door de Israëlische president Yitzhak Navon. Volgens de Israëlische radio heeft Van der Klaauw tegenover Navon verklaard de indruk te hebben dat „Yasser Arafat een man is met wie je zou kunnen onderhandelen". Daarop hield Navon zijn gast voor dat je af moet gaan op wat de Arabische leiders zeggen als ze in hun eigen taal tegen hun eigen volk spreken, niet op verklaringen tegen buitenlandse politici en kranten, die ze alleen als propagandainstrumenten voor de buitenwereld beschouwen.

Van der Klaauw sprak gisteren ook zijn grote bezorgdheid uit over de crisis in Libanon, maar zei dat Europa niet is gevraagd een rol te spelen in het zoeken naar een uitweg uit de crisis rond de Syrische raketten in Libanon.

Zie ook pag. 5: "Begin onthult bevel tot aanval".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.