+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Geur in de tuin: Latliyrus ook bij koninklijk huis in trek
Een wat ouderwetse, maar nog volop in de mode zijnde plant is de Lathyrus odoratus. Odoratus = geurend. En geuren dóet deze schitterende, eenjarige plant, waarvan het zaad nu gekocht moet worden. Wist u dat er zelfs wedstrijden georganiseerd worden waarbij er soms ook inzendingen van ons koninklijk huis te bewonderen zijn? Te koop op kleur (dus iedere kleur apart, vaak alleen bij de speciaal- en groothandel), in gemengde kleuren, met grote of wat kleinere bloemen, lange rechte stelen of wat kortere enzovoorts.

Steunen
Zaai ze eind april op de plaats van bestemming of zaai ze voor in potjes. Vanaf begin mei worden de binnenzaaisels afgehard (overdag buiten en 's nachts binnenshuis) en In de derde week van mei kunnen ze naar hun definitieve groeiplek. Voorgezaaide Lathyrus bloeit eerden De meeste soorten klimmen, hoewel er ook laagblijvers te koop zijn. Steun is nodig. Vaak wordt gekozen voor kippegaas. In het prille begin moeten de plantjes even geholpen worden. Wanneer het gaas eenmaal "ontdekt" is, gaat het klimmen verder vanzelf.

Veel plukken
Zaai ieder jaar op een andere plek, omdat alleen dan een goede groei gewaarborgd is. Veel plukken stimuleert ook de bloei. Jammer genoeg staan de bloemen maar een paar dagen, maar de bloei is zo rijk dat er steeds nieuwe bosjes geplukt kunnen worden. Naast deze eenjarige soorten is er ook een vaste plant, de Lathyrus latifolium (=breedbladig), te koop in de kleuren wit, licht en donkerroze. Een schitterende plant, die echter niet geurt. De vaste plant doet het wel jaren achtereen op dezelfde plek. Ook bij deze soort regelmatig uitgebloeide bloemen verwijderen.

Afrikaantjes tegen aardappelmoeheid
In ons land hebben ongeveer 200.000 mensen een volkstuin."Weten wat je eet" wordt steeds belangrijker. Ook het buiten zijn en het genieten van de bloemen en planten vinden veel volkstuinders belangrijk. Ook heel wat aardappels zijn afkomstig uit de eigen tuin. Eerder is de beruchte aardappelziekte phytophthora al aan de orde geweest, nu een andere: de aardappelmoeheid (A.M). Dit wordt veroorzaakt door in de grond levende aaltjes, een soort piepkleine wormpjes. Die wormpjes vermeerderen zich op aardappels, ze beperken de groei en daardoor ook de vorming van de knollen. Wanneer op hetzelfde land regelmatig aardappels geteeld worden, vermeerderen de aaltjes zich razend snel. Er zijn A.M.-resistente rassen te koop, met andere woorden: soorten die er weinig of geen last van hebben. Teel niet te vaak piepers op hetzelfde stuk grond. Op veel volkstuinen mag dat een keer per drie jaar, maar dat is eigenlijk te vaak. Vier jaar is al een stukje beter en wanneer een keer per vijf, zes jaar op hetzelfde stuk geteeld wordt zijn er helemaal weinig problemen te verwachten. Natuurlijk kan men op een volkstuincomplex waar een regel van 1 op 3 geldt niet zo gemakkelijk 1 op 4 gaan telen omdat men dan niet meer voldoet aan de regels. Kies dan voor 1 op 6 of zaai/plant tussen de aardappels laagblijvende afrikaantjes. Aaltjes houden niet van afrikaantjes. Aardappelmoeheid komt ook voor bij tomaten. Overigens is het altijd, niet alleen bij aardappelen, het beste om een vruchtwisseling van 1 of 4, beter nog 1 op 6 aan te houden. In het laatste geval is er sprake van een gezonde groei, waardoor de kans op aantasting door ziekten en plagen kleiner wordt.

Groeigaas
Klimplanten hebben meestal steun nodig. Voor de vaste plant Lathyrus en de eenjarige Oostindische Kers (en andere soms schitterende eenjarige klimmers) is een gaaskolom rond een paal heel handig. Koop groen geplastificeerd gaas. Doordat het geplastificeerd is roest het niet (behalve op plekjes waar het beschadigd is) en het groen valt nauwelijks op tussen het blad. De hoogte hangt natuurlijk af van de groeihoogte en/of de hoogte van de paal waarlangs de plant moet klimmen. Doe het zo: Zet het gaas aan een kant vast met krammetjes. Zorg dat het 10 cm van de grond blijft zodat eventueel onkruid gemakkelijk weggehaald kan worden. Buig het gaas losjes om de paal heen en zet ook de andere kant vast met krammetjes. Houd de klimplanten, zeker in het begin, wel even in de gaten: soms weten ze het gaas niet te vinden en groeien ze alle kanten op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.