+ Meer informatie

Spirit vervangt Silver Shadow

NIEUWE ROLLS ROYCE KOST RUIM DRIE TON

3 minuten leestijd

lanks de slechte, econoe situatie lijkt het met de :anten van dure, exclusieo's steeds beter te gaan. In litsiand bijvoorbeeld ver;n alle automerken vorig oor ruim 10 procent minr ehalve Mercedes. in Engeland verkeert de idustrie momenteel in een punt met uitzondering van Royce. Deze beroemde

De nieuwe Rolls Royce Spirit valt op door zijn tradi, tijdloze vormgeving. autofabriek ziet de verkopen nog steeds in opgaande lijn gaan met alleen een kleine inzinking in 1979 toen er zegge en schrijve drie Rolls Royces minder verkocht werden ,dan het jaar daarvoor. Op een jaarlijkse produktie van 3350 auto's is dat echter te verwaarlozen.

Het belangrijkste model van Rolls Royce was lange tiid de Silver Shadow die gedurendfe 15 jaar werd gemaakt. In die tijd rolden er ongeveer 32.000 van deze met de hand gebouwde auto's uit de fabriek bij Crewe. Eind vorig jaar werd er echter een nieuw model geïntroduceerd dat de Silver Shadow af gaat lossen; de Rolls Royce Silver Spirit.

De nieuwe Silver Spirit is beslist geen moderne, vooruitstrevende auto. De ontwerpers van Rolls Royce hebben er wel voor gewaakt een moderne, alledaagse auto van de Spirit te maken in overeenstemming met^ de jarenlange traditie van het'merk. Het uitgangspunt van Rolls Royce is altijd geweest om bestaande technieken te behouden en te perfectioneren, en dat is ook de reden dat de naam van Rolls Royce staat voor kwaliteit, levensduur en een zeer hoge inruilwaarde.

Tijdloos

De nieuwe Silver Spirit combineert een aërodynamische vormgeving met een traditionele, tijdloze stijl, die karakteristiek is voor alle Rolls Royce modellen. Onder de nieuwe vormgeving zijn wel verschillende technische vernieuwingen doorgevoerd, waaronder een geheel nieuw ontworpen achteras. Het belangrijkste nierbij is dat de vering geschiedt door een systeem dat met gas werkt. Het resultaat is een uitstekende wegligging en een comfort dat alleen te omschrijven is als „superieur".

In het interieur is meer ruimte dan in het vorige model en het glasoppervlak is met ongeveer 30 procent vergroot. De met leer beklede stoelen en het walnoten dashboard geven een stijlvolle, maar geen protserige indruk. De wagen is niet voorzien van overdreven tierlantijnen of onpraktische versieringen. Wanneer men in de auto zit krijgt men de indruk van een eenvoudige, maar wiel zeer stijlvolle automobiel.

Als krachtbron dient een 6750 cc achtcilinder motor, die heel rustig en stil z'n werk doet. Exacte gegevens over de motor zijn niet bekend, rtiaar men schat dat het vermogen ongeveer 180kW bedraagt. De woordvoerders van hoeveel vermogen de motor levert, zeggen ze eenvoudig: „Voldoende'. Het hoort bij de waas van geheimzinnigheid die rond het merk Rolls Royce hangt.

De kwaliteit en het image staan op een zeer hoog niveau. Daarvoor moet de koper dan ook wel betalen; de Rolls Royce Silver Spirit kost in Nederland ƒ324.060,-. Van deze prijs gaat ongeveer ƒ 100.000 via BTW en BVB naar de rijksschatkist. Commentaar van Rolls Royce: Met het inkopen van een Silver Spirit dient men dus ook een algemeen belang. Het geheel in stijl uitgevoerde walnoten dashboard van de Rolls Royce Silver Spirit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.