+ Meer informatie

Dokersassistente: ,,Het bezig zijn voor de ander is een leuke kant van mijn vak''

4 minuten leestijd

„Voor patiënten ben je de  eerste ontmoeting. Men verwacht behulpzaamheid van je. Die wil ik dan ook bieden. Angstige patiënten probeer ik gerust te stellen." Dat zegt de 23arige Marjanne den Ouden. Bijna vijfjaar lang werkt ze al als doktersassistente. Ze is begonnen in Sliedrecht, in de praktijk van huisarts A. C. van der Sluijs. Toen deze in oktober 1992 fuseerde met de praktijk van de Slikkerveerse huisarts H. Stolk, ging Marjanne als doktersassistente mee. „Zo'n praktijk met zijn tweeën trok me wel." Na drie jaar havo in Schoonhoven stapte Marjanne over naar mdgo-ag (assistente gezondheidszorg), richting doktersassistente, in Utrecht. „Het ging op de havo niet zo goed. Ik was geen hoogvlieger. Terug naar de mavo zag ik niet zo zitten. En aangezien mijn zus ook doktersassistente was geweest, wilde ik ook maar die kant uit." Een stukje zorg voor de patiënt, het bezig zijn voor de ander en de omgang met mensen zijn voor Marjanne de leuke kanten van het vak. „Maar je komt ook moeilijke dingen tegen", zegt ze. „Je wordt geconfronteerd met patiënten die aan een ernstige ziekte lijden of plotseling overlijden."

Bultje wegsnijden
In de Ridderkerkse wijk Slikkerveer wonen nog maar heel weinig allochtonen. „In de praktijk hebben we maar een enkele buitenlander. Een vriendin van mij is doktersassistente in Utrecht. Daar bestaat de praktijk voor twee derde uit buitenlanders." 's Middags houden de doktersassistentes spreekuur voor injecteren, bloeddruk meten, oren uitspuiten of cholesterol of suikercontrole. „Dat is leuk werk", zegt Marjanne. „Maar patiënten proberen je dan soms voor dokter aan te zien. Zo kwam er ook eens iemand op spreekuur die vroeg of ik even dat bultje in de nek weg wilde snijden. Wel leuk natuurlijk, maar dat kan ik niet en mag ik natuurlijk ook niet."

Afspraken
Poeiert Marjanne wel eens mensen af? „Ja, je moet wel. Anders zou je de hele dag wel spreekuur kunnen houden. We hebben een praktijkreglement. Onze patiënten kennen dat. Zo moeten ze tussen 8 en 9 uur bellen voor afspraken. Als ze zich daar niet aan houden, dan moet je uiteraard nagaan wat er aan de hand is. Als een afspraak echt nodig is, dan spreekt het vanzelf dat je die dezelfde dag nog honoreert. Maar soms kun je praten van hier tot Tokio. Je hebt mensen die blijven aandringen." De mdgo vindt ze een goede opleiding. „In de stageperioden heb ik alles wel zo'n beetje gezien. Zo heb ik stage gelopen in een ziekenhuis, op een polikliniek en uiteraard bij een huisarts. Je leert dan wel het werk in de praktijk kennen. Nu organiseert de farmaceutische industrie af en toe een cursusavond, onlangs nog over het omgaan met agressieve mensen in de praktijk. Dit najaar gaat Marjanne een cursus doen in het maken van uitstrijkjes. „Dat ik het werk als doktersassistente ontzettend leuk vind, heeft ook te maken met bij wat voor arts je werkt", zegt ze. „De artsen in deze praktijk zijn pro-life-artsen. Dat werkt heel fijn. Je weet wat je aan elkaar hebt. Bovendien is het hier in de groepspraktijk een hele bedrijvigheid. Het zou me wel tegenvallen om weer in een enkele praktijk te beginnen."

---
Hou dit in de gaten
Naast het assisteren van de arts bij onderzoek en behandeling heeft het beroep van doktersassistent receptionele en administratieve kanten. Tact en begrip zijn bijzonder belangrijk. Je moet goed kunnen rekenen en plezier hebben in eenvoudig laboratoriumwerk. De werkgelegenheid is gunstig. Het rapport "Kansen op werk 2000" verwacht dat de snelste groei de komende jaren te vinden is bij de (para)medische beroepen. De opleiding tot doktersassistent dient erkend te zijn door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), die ook toezicht houdt op de examens. Het vak wordt vaak geromantiseerd. Natuurlijk zijn er fijne momenten, maar je komt ook in  aanraking met zaken als leven en dood. Vaak is het hard werken. In bijna alle werksituaties zijn er weekend-, avonden nachtdiensten. Voor de doktersassistent is er veel veranderd. Vroeger was je een hulpje dat voor de arts de telefoon aannam, de wachtkamer op orde hield en eenvoudige administratieve werkzaamheden verzorgde en toen werd er niet aan gedacht te vragen een patiënt een injectie te geven. Dit betekent dat je tegenwoordig in aanraking kunt komen met ethische kwesties als euthanasie. De RMU heeft ten behoeve van werkers in de gezondheidszorg een christelijke beroepscode ontwikkeld.

Chr. Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.