+ Meer informatie

Door Marie van Beijnum

1 minuut leestijd

LISSABON - In en rond Lissabon waren gisteren, op de dag na de parlementsverkiezingen, overwegend opgeluchte en enthousiaste reacties te beliiisteren. Andersluidende lieten zich evenmin onbetuigd. Er konden opmerkingen in de mineur worden gehoord over het behaalde succes van de regerende PSD-partij, die in ieder geval 130 a 133 van de 230 zetels won, genoeg voor de absolute meerderheid in de kamer.

„Als Salazar (van 1932-1970 alleenheerser van Portugal) zou terugkomen, werd hij ongetwijfeld vice-premier in het kabinet van Cavaco Silva", kritiseert een zwaar aangeslagen receptionist van Hotel Borges in de binnenstad van Lissabon cynisch. „Met de PSD aan de macht ziet het er somber uit voor mijn salaris".

Qua stembusuitslag kunnen de sociaal-democraten tevreden zijn. Om het land verder te leiden op de weg naar Europa, behoeven ze met de absolute meerderheid (50,4 procent) minder rekening te houden met de socialisten en communisten dan dat in de voorgaande jaren het geval was. Premier Cavaco Silva verklaarde dat zijn regering het werk van de afgelopen jaren zal continueren. Hij beloofde voortzetting van het regeringsprogramma voor politieke stabiliteit, verdere integratie in Europa en economische vooruitgang. Dat betekent onder andere dat de privatisering op dezelfde voet zal voortgaan. „Eindelijk zullen de staatsambtenaren hun

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.