+ Meer informatie

Orchideeën in de polder

3 minuten leestijd

Een fleurige trekpleister in het vlakke polderlandschap is "De Orchideeënhoeve" in Luttelgeest. In een enorm kassencomplex is de kwekerij gevestigd waar wondermooie orchideeën pronken.

In de kassen kassen heerst een sfeer van licht, ruimte, schitterende kleuren en veel groen. Orchideeën in allerlei tinten, vormen en groeiwijzen staan opgesteld op grote planttafels. Steeketiketten vermelden sprookjesachtige namen als venusschoentje en viooltjesorchidee. Duizenden verschillende bloemen trekken ' aan je ogen voorbij, terwijl de soorten toch op een of andere manier iets van elkaar weg hebben. Ze stralen een vleug geheimzinnigheid uit en ook iets ongenaakbaars. Dat is het geloof ik wat ze zo aantrekkelijk maakt.

Kille computer
De subtiele schoonheid van orchideeën staat in schrille tegenstelling tot de nuchtere, computergestuurde verzorging. Maar tijdens de uitleg door de gids blijkt dat de planten mede zo goed gedijen door persoonlijke aandacht voor iedere plant, 't Is onvoorstelbaar dat zo'n fraaie plant, die in vochtige regenwouden ontluikt, waar precies dat klimaat heerst om tot volle wasdom te komen, hier in de kas zo goed wil groeien. De omstandigheden van groeiplaats, grondsoort, vocht- en voedselbehoefte worden door de computer zo realistisch mogelijk nagebootst. Het kweken van orchideeen is heel arbeidsintensief en alleen vakmanschap leidt tot de prachtige resultaten waar we nu van genieten. Bij een goede verzorging en regelmatige verjonging kunnen orchideeën heel oud worden. Zo kun je van een enkele afgesneden bloem wel drie tot zes weken plezier hebben. Als je dat vergelijkt met andere planten valt de prijs van orchideeën best mee.

Onbekende schoonheden
Ongemerkt zijn we in een mediterrane sfeer terechtgekomen waar metershoge oleanders en rijpe trossen druiven doen denken aan de landen rond de Middellandse Zee. Heel romantisch is de fuchsiakleurige waterval van uitbundig bloeiende bougainville. Bij het zien van de overdaad aan prachtige bloemen word ik een beetje hebberig. Zo zou ik ze ook wel willen hebben in mijn eigen tuin. In forse potten groeien mooie abutilons in zalm, geel en tomaatrood. Ze staan er bijzonder fraai bij. Niet te vergelijken met die ene bij mij thuis. Maar ik verzorg ze ook niet computergestuurd... We gaan nu af op het geluid van klaterend water in de richting van hëi uopiicw rëgéiwüud. Langs— kronkelende paden en vijvers ontdekken we planten die op groene geweien lijken, dan weer vlinderachtige bladeren hebben, of van fluweel lijken te zijn. Botanische (wilde) orchideeën, waar de gekweekte van afstammen, steken overal de kop op. Kenmerk van de oriën taalse siertuin zijn de cultuurelementen die als verrassing tussen de oosters aandoende beplanting opduiken Van veel planten wist ik het bestaan niet eens. Dat is ook het aantrekkelijke van de Orchideeënhoeve: er is zoveel onbekende schoonheid te zien dat je er al gauw een dag zoet bent. Voor de kinderen is er een speeltuin, grenzend aan het terras. Dus daar heb ik geen omkijken naar!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.