+ Meer informatie

Theezakje (I)

3 minuten leestijd

Voor een thee-traditie moet je niet in Nederland zijn. Lange tijd werden volwassenen die geen koffie tot zich wensten te nemen door sommigen zelfs niet voor vol aan gezien. Thee vond men maar een flauw aftreksel, hoogstens goed voor bij het ontbijt of zo.

Nee, dan de Britten! Daar is zelfs het woord thee al zo ongeveer omgeven met een stralenkrans. En het drinken ervan is een hele cultus. Zoals sommige Nederlanders opkikkeren als ze 's morgens tegen tienen in de verte het gerammel van een koffiekan horen, zo houdt de ware Engelsman zijn medemensen een paar keer per dag voor dat hij snakt naar een kop thee. (Ze gebruiken een overdreven omschrijving die het Nederlands niet eens kent: I'm dying for a cup of tea).

Nou, in Nederland zou dat verlangen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Thuis zou het misschien nog wel gaan, over de theegebruiken daar valt uiteraard weinig te zeggen. De een schenkt zeer blonde thee, waar zelfs nauwelijks met een zakje door heen gezwaaid is. Een ander heeft het meer op een pot die ettelijke minuten heeft staan trekken, totdat de kleur zelfs niet meer onder doet voor koffie. Dat geeft allemaal niets: je mag aannemen dat iedereen zoveel mogelijk op z'n eigen voorkeuren afgaat. beeld hun intrede. Daarin bevinden zich zakjes te kust en te keur. Alle smaken, die in de supermarkt voorradig zijn (van meloen en bosvruchten tot kaneel en pepermunt) zitten er in. De klant mag kiezen en voelt zich even de koning te rijk. Aan sommige gelegenheden ging ook de komst van tea-for-one (kleinere theezakjes die speciaal gemaakt zijn voor eenpersoonspotjes) niet voorbij. Maar daarmee zijn de problemen nog niet uit wereld. Koffie kun je desnoods straffeloos op de espresso-manier per kopje zetten. Maar thee hoort rustig een tijdje in een potje te bekomen, voor het een beetje tot zijn recht komt. Zo moeilijk is dat toch ook weer niet?

Overigens moet gezegd dat het in landen waar men bewuster met z'n thee omgaat, de koffie vaak niet om te drinken is. Waterig, bij het slappe af. En dat komt dan waarschijnlijk weer door het. feit dat de prijzen voor een pak koffie er stukken hoger zijn dan in Nederland. Als alternatief neemt men Moccona, of een verwant produkt van een andere fa-: brikant. Zonder blikken of blozen wordt dat zelfs aan visite voorgezet.

Een gemiddelde Nederlander zou zich daar weer juist voor generen. Oploskoffie is iets voor als je weinig tijd hebt of als er geen filterzakjes en koffiezetapparaat in de buurt zijn. Net zoals sommigen koffiemelk of —erger nog: poedermelk- in plaats van eigenhandig gekookte en opgeklopte melk het toppunt van gemakzucht vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.