+ Meer informatie

Botanische tuinen en kommer enkwei

De Groenboekerij geeft opnieuw keurig verzorgde plantenboeken uit

4 minuten leestijd

De Groenboekerij is zo zachtjes aan een begrip. Dat betreft jniet alleen het leesgenot dat liefhebbers van planten bereid wordt, maar ook de wijze waarop de "kost wordt opgediend". Of ^het nu een jubileumuitgave van de Utrechtse hortus betreft of de •vierde keer dat Herwigs kamerplantenzakboek verschijnt danwei [de zelfkant van de bloemenbak -ziekten en andere ongeneug; ten— het is allemaal even verzorgd.

Vorig jaar bestonden de botanische tuinen van de Utrechtse Universiteit 350 jaar. Die tuinen heeft r men nodig voor het onderwijs in de plantkunde. In het begin is dat bepaald niet alleen theoretische plantkunde geweest. De rangschikking naar de toepassing van planten in de geneeskunde is nu nog in sommige van dit soort tuinen terug te vinden.

Overdracht

De Utrechtse hortus was klein, vergeleken bij die van andere universiteiten. Daar kwam aan het eind van de vorige eeuw verandering in. De grote doorbraak vond echter plaats in 1919. Toen werd het Cantonspark in Baarn aan de Staat der Nederlanden geschonken, met de bedoeling het te bestemmen als hortus. In 1920 werd het park overgedragen aan de Utrechtse universiteit. Tot 1988 was het inderdaad hortus.

Met de nieuwbouw van de Universiteit in de Utrechtse Uithof -we schrijven dan de jaren zestigwerd ook de nieuwe Centrale Hortus gesticht op Fort Hoofddijk. Dat fort is een onderdeel van de vroegere Waterlinie. Door de omgeving, maar ook door de hoogteverschillen, de uitgestrektheid en beplanting, die nu eenmaal bij zo'n groot complex horen, is dat gebied uitstekend geschikt voor een veelheid van tuin- en landschapsvormen.

Ten slotte werd in 1965 het Von Gimbornarboretum in Doorn aangekocht. Dat is een gigantische verzameling houtige gewassen.

Jubileumboek

Met recht heet het jubileumboek dus "Botanische tuinen". Dat thema wordt op twee manieren uitgewerkt. Gespecialiseerde auteurs laten zien wat er is, maar ook waarom die tuinen er zijn. Wie nieuwsgierig is naar de inrichting van de tuinen en de daarachter liggende filosofie, komt ruimschoots aan zijn trekken.

De jongste tuin, die van het Fort, krijgt uiteraard de meeste aandacht. Dat is te begrijpen. De meest recente inzichten over hoe zo'n wetenschappelijke tuin eruit lioort te zien, zijn in het boek verwerkt. Dat geeft automatisch een kijkje achter de schermen. Die kijkjes worden soms met brede streken geschilderd, anderen vertellen met animo over hun specialisme. Helaas is het evolutionisme de achterliggende wetenschapsbeschouwing.

Min of meer bekende Nederlanders vertellen over hun affiniteit tot planten. Over een aantal wetenswaardigheden en planten wordt in aparte columns verteld. Het is een lezenswaardig boek dat je als het ware naar de tuinen 'jaagt', om het allemaal eens in-het-echt te gaan bekijken. Het is ook goed geschikt als achtergrond voor excursies en scripties.

Kamerplanten

Rob Herwig is een autoriteit op het gebied van de tuin bij en in huis. Naast standaardwerken schreef hij ook een aantal kleinere boeken. Het kamerplantenzakboek is er een van. Dat beleeft inmiddels de vierde druk. Waarom het zakboek heet, ontgaat me. Het heeft in ieder geval geen pocketafmetingen.

Na een algemene inl^^ig over de verzorging van kamerplanten volgt de bespreking van 300 exemplaren. Alles in kleur; Groenboekkwaliteit. Een handig boek.

Ziekten

Zelfs kamerplanten worden wel eens ziek, hoe goed ze ook verzorgd worden. Soms wordt daar in een standaardboek een hoofdstuk aan gewijd. Er verschijnen ook wel aparte uitgaven over deze kommer en kwel. "Wat mankeert mijn kamerplant" van H. N. Cevat is daar een voorbeeld van.

Eerst moet uiteraard bekend zijn wat een plant nodig heeft. Wie veel van dit soort boeken heeft, zal zeker het gevoel hebben het eerste hoofdstuk al eens eerder te hebben gelezen.

Daarna komen de tabellen om ziekten te herkennen. Die zijn zonder meer praktisch. De ziektebeelden met bijbehorende bestrijding worden vervolgens per oorzaak of bron aan de orde gesteld. Omdat de tabellen verwijzen naar deze, per oorzaak gerangschikte hoofdstukken, kan men vrij snel de diagnose stellen en de uitgebreide informatie over de ziekte natrekken. Een handig boekje.

Betójing nn zidktea ön§dlate Mj kwrpliirtw
N.a.v. "Botanische Tuinen", door V. P. A. Lukkien en W. Nieuman es.; uitg. Zomer & Keuning, Ede/Antwerpen, 1989; 143 pag.; prijs: 37,90 gulden.

"Kamerplantenzakboek", door R. Herwig uitg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.