+ Meer informatie

Hongerstaker O'Hara dood

1 minuut leestijd

BELFAST — Politie en leger bereiden zich vrijdag voor op een dag van nieuw geweld nadat de dood van de vierde hongerstaker — Patrick O'Hara — in de nacht had gezorgd voor hevige rellen.

In Belfast, Londonderry en Dungannon stroomden demonstrerende katholieken in de nacht van donderdag op vrijdag de straat op nadat O'Hara vrijdagmorgen om 00.29 uur (Ned. tijd) was overleden. O'Hara, die zijn actie 61 dagen volhield, was lid van het verboden Ierse nationale bevrijdingsleger. Het INLA verklaarde na zijn dood dat „zware wraak" zal worden genomen op alle sectoren van Brits bestuur in Noord-Ierland.

Kardinaal Tomas O'Fiaich, de rooms-katholieke primaat van geheel Ierland, heeft donderdag een „bijna wanhopig" beroep gedaan op de Britse regering en het Ierse republikeinse leger een compromis te sluiten en de hongerstakingen van IRA-gevangenen te beëindigen. De kardinaal gaf tussen de regels door te verstaan dat de Britse weigering om ook maar te praten over toekenning van politieke status aan de IRA-gevangenen in Maze, tot meer moord en doodslag zou leiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.