+ Meer informatie

D'Ancona opent Kampengebouw in museum Overloon

1 minuut leestijd

OVERLOON (ANP) - Minister D'Ancona (WVC) opende gisteren in het nationaal oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon het zogenoemde Kampengebouw. Het gebouw is ingegraven in een heuvel op het voormalige slagveld van Overloon. Het biedt onderdak aan een permanente tentoonstelling over het lot van de mensen in de concentratiekampen in Europa en Azië in de Tweede Wereldoorlog.

Op de tentoonstelling worden thema's als straf, gevangenschap tot en met de zogeheten "Endlösung" ir beeld gebra'cht met foto's, dia's, documenten en authentieke voorwer pen. Het was ook de bedoeling rester van menselijk haar en huid afkomstig uit de kampen in Auschwitz en Da chau te tonen. De museumdirectie zag daar echter van af omdat dit of nogal wat maatschappelijk verze stuitte.

Minister D'Ancona wees op hei grote belang van het museum ir Overloon. „De generatie die df Tweede Wereldoorlog aan den lijvt heeft ondervonden, wordt steeds klei ner. Er is een nieuwe generatie di( geconfronteerd wordt met oorlogei en geweld in de wereld van nu. Het i; van groot belang dat ook deze men sen kennis nemen van die geschiede nis omdat blijkt dat die zich vandaaj herhaalt".

Gisteren werd in Overloon ook oi sobere wijze het 45-jarig bestaan vai het nationaal oorlogs- en verzetsmu seum herdacht. Sinds de opening be zochten ongeveer vijf miljoen mensei het museum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.