+ Meer informatie

ANP-redacteuren over de schreef

Raad voor Journalistiek:

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Het deel van de journalisten van het Algemeen Nederlands Persbureau, dat op 4 maart vorig jaar heeft deelgenomen aan de FNV-acties tegen het loonbeid van de regering door alleen nieuws rond en over die acties te brengen, heeft — journalistiek gezien — een onjuist gebruik gemaakt van zijn sleutelpositie met betrekking tot de nieuwsvoorziening in Nederland.

Zij hebben daarmee de grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van hun speciale journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar was.

Dat is het oordeel dat de Raad voor de Journalistiek, een college ter beoordeling van joumalistiek-ethische vraagstukken, vrijdag heeft uitgesproken naar ' aanleiding van de klacht, die het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren had ingediend tegen vijf ANP-journalisten. De vijf hebben volgens het genootschap als kaderleden van de journalisten-vakbond NVJ de actie voorbereid en uitgevoerd. Het genootschap vond de actie „in strijd met de waardigheid van de stand der Nederlandse journalisten". " Het ging,het genootschap bij de klacht meer om de zaak dan om de personen.

Een meerderheid van tijdens een actievergadering aanwezige ANÉredacteuren besloot op 4 maart van 's morgens tien uur tot 's avonds tien uur via het ANP-telexnet alleen berichten te verspreiden die te maken hadden met de FNV-acties in de ruimste zin des woords, dus ook van bijvoorbeeld werkgeverszijde.

Doorkruist

Ongeveer drie kwartier na aanvang van de actie besloot de ANPdirectie de telexnetten geheel stil te leggen, omdat de berichtgeving volgens haar en de hoofdredactie niet aan de gewenste vormen voldeed. De actievoerende journalisten meenden, dat hierdoor hun actie werd doorkruist en hervatten de normale berichtgeving.

Volgens de Raad voor de Journalistiek hebben de actievoerende ANP'ers de journalistieke maatstaven die het ANP normaliter hanteert bij de selectie van het nieuws prijsgegeven en vervangen door een hun passende maatstaf. De raad meent, dat het doel van de actie — een protest tegen de door de regering aangekondigde loonmaatregel — onder de gegeven omstandigheden een „onvoldoende rechtvaardiging" was om de actie te voeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.