+ Meer informatie

Gorbatsjov vraagt EG om meer hulp

Beraad G-7 over steun Sowjeteconomie

3 minuten leestijd

LONDEN/BRUSSEL (AP) - Vooraanstaande adviseurs van de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden in de wereld (G-7) zullen volgende week in Londen bijeenkomen om de ontwikkelingen in de Sowjet-Unie te bezien na de mislukte coup tegen Sowjetpresident Michail Gorbatsjov. Een woordvoerder van de Britse premier, John Major, heeft dit gisteren aangekondigd.

De Europese Gemeenschap heeft gisteren bekendgemaakt dat Sowjetpresident Michail Gorbatsjov heeft gevraagd om een vergroting van de hulp van de EG aan de Sowjet-Unie. Momenteel levert de Gemeenschap meer dan 900 miljoen ecu (2,08 miljard gulden) voedselkredieten en technische hulp aan de Sowjet-Unie.

De Britse premier, die momenteel voorzitter is van de G-7, riep donderdag op tot een herziening van de hulp van de geïndustrialiseerde landen aan de Sowjet-Unie. Major voegde er echter aan toe dat Moskou behoefte had aan advies en hulp en niet aan grote sommen contanten. Grootscheepse financiële hulp lijkt dan ook nog ver weg.

Majors woordvoerder zei dat de premier donderdag had besloten dat hpt tijd was voor een bijeenkomst van vooraanstaande adviseurs „om de nieuwe situatie in de Sowjet-Unie na de coup te bezien". De officieuze ontmoeting zal volgende week worden gehouden, maar er was volgens de woordvoerder nog geen exacte datum vastgesteld. Er was geen vervolgbijeenkomst vastgesteld voor de ministers van buitenlandse zaken of de regeringsleiders van de G-7, die bestaat uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Canada en Italië.

Frankrijk en Italië hielden donderdag een pleidooi voor een volwaardig IMF-lidmaatschap voor de SowjetUnie, Volgens Italiaanse regeringswoordvoerders is de stap van Major het gevolg van een initiatief van premier Andreotti.

Gisteren heeft ook de Duitse regering haar campagne voor westerse steun aan de Sowjeteconomie opgevoerd. Zowel minister van buitenlandse zaken Genscher als zijn collega van economische zaken Möllemann pleitte voor een spoedige topconferentie over de toekomst van de economie van de Sowjet-Unie. Daaraan zouden behalve de centrale regering in Moskou ook de deelrepublieken moeten deelnemen.

„Aanzienlijk"

Gorbatsjov heeft de EG verzocht meer steun te verlenen om te helpen de economie weer op de rails te zetten. In een door de Sowjetambassadeur in Brussel overgebrachte boodschap aan de voorzitter van de EGCommissie, Jacques Delors, verzocht Gorbatsjov „een aanzienlijke verhoging" van de EG-hulp aan Moskou. De Sowjetleider vroeg de EG voorts op meer hulp voor de Sowjet-Unie aan te dringen bij de G-7-groep van geïndustrialiseerde landen, het Internationaal monetaire fonds (IMF) en de nieuwe Bank voor de wederopbouw en ontwikkeling van Oost-Europa.

In zijn reactie heeft Delors gezegd „dat de EG zeker tot stappen zal overgaan, op eigen initiatief of met de G 7", aldus een EG-woordvoerster. Delors wees de Sowjetpresident wel „op het belang" dat de SowjetUnie „de EG-hulp die tot het einde van dit jaar wordt verleend, goed gebruikt". „Dit is een eerste stap naar verdere overweging (van extra hulp)", zei zij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.