+ Meer informatie

Politie Nijmegen stopt informatie verdachten

Alleen op verzoek slachtoffers

2 minuten leestijd

NIJMEGEN — De politie van Nijmegen stelt slachtoffers van inbraken en andere vermogensdelicten niet langer spontaan op de hoogte van de identiteit van in verband met die misdrijven aangehouden verdachten. Conform de in maart van dit jaar van kracht geworden landelijke regeling inzake informatie aan slachtoffers van misdrijven maakt de Nijmeegse politie de namen van de verdachten nu alleen nog bekend op uitdrukkelijk verzoek van de slachtoffers.

Dit heeft een woordvoerder van de Nijmeegse politie gisteren meegedeeld. Sinds mei vorig jaar verstrekte de politie in Nijmegen slachtoffers van vermogensdelicten ook ongevraagd informatie over in verband met hun zaak aangehouden verdachten. Dat gebeurde per brief, waarin naam en adres van de aangehouden verdachten bekend werden gemaakt.


De Nijmeegse politie koos destijds in overleg met justitie voor het actief informeren van slachtoffers in het kader van haar streven meer aandacht te schenken aan slachtoffers van misdrijven. In de brieven, waarin naam en adres van verdachten bekend werd gemaakt, verwees de politie ook naar de mogelijkheden van slachtofferhulp.


Justitie


Overigens konden slachtoffers van misdrijven op eigen initiatief via justitie altijd al achter de identiteit van verdachten komen, teneinde via een civiele procedure of als civiele partij in een strafzaak, geleden schade op de daders te verhalen.


De proef met actieve slachtofferhulp bleef in Nijmegen beperkt tot slachtoffers van vermogensdelicten, zoals inbraken, diefstallen en insluipingen. Ten aanzien van andere delicten, zoals geweldsmisdrijven, is er vaak sprake van emotionele aspecten. Informatie over verdachten zou volgens de Nijmeegse politie in die gevallen eerder kunnen leiden tot ongewenste gevolgen, zoals represailles tegen verdachten.


Discussie


Het actief informeren van slachtoffers door de Nijmeegse politie heeft volgens de woordvoerder geleid tot een verheviging van de landelijke discussie over slachtofferhulp en tot de landelijke richtlijn inzake informatieverstrekking aan slachtoffers door politie en justitie.


Overigens geldt die landelijke richtlijn ook de verstrekking — op verzoek — van informatie over verdachten aan slachtoffers van seksuele misdrijven, levensdelicten, mishandelingen, dood en letsel door schuld en het veroorzaken van dood of letsel in het verkeer. 


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.