+ Meer informatie

Onzekerheden over ziekenhuis - CAO

1 minuut leestijd

UTRECHT — Het is nog steeds niet duidelijk, wanneer de (eerste) CAO waarover deze zomer overeenstemming is bereikt tussen de Nationale Ziekenhuisraad en de werknemersorganisaties, in werking kan treden. Dit bleek zaterdag in Utrecht op de ledenvergadering van de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD).

De invoering ging niet door op de afgesproken datum — 1 oktober — omdat de loonmaatregel van de regering het aanbrengen van wijzigingen in arbeidsvoorwaarden onmogelijk maakte. De bij de CAO betrokken partijen hebben geen dispensatie van de loonmaatregel gekregen. De invoeringsdatum blijft onzeker, als de loonmaatregel per 1 januari 1977 wordt verlengd.

Een ander probleem is de meerkosten voor de assistent-geneeskundigen (specialisten in opleiding). De CAO betekent voor hen het verbeteren van een nu weinig rooskleurige positie, omdat er bepalingen in zijn opgenomen voor overwerkcompensatie, beperking van de arbeidstijd, kostenvergoedingen en dergelijke. Het is evenwel nog de vraag, wie die extra kosten moet betalen. De specialisten-opleiders voelen er weinig voor.

De LAD stelt zich op het standpunt, dat de Ziekenhuisraad als werkgeversorganisatie verantwoordelijk is voor de financiële consequenties van de CAO, en dat de extra kosten niet op de specialisten-opleiders mogen worden afgewenteld. Binnenkort zal over dit probleem overleg worden gepleegd tussen de NZR en de Landelijke Specialistenvereniging. De organisaties van ziekenfondsen hebben volgens LAD-voorzitter Z. S. Stadt een „zekere bereidheid" getoond om de meerkosten althans voorlopig via de verpleegprijs te betalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.