+ Meer informatie

FIETSNIEUWS

3 minuten leestijd

1,4 miljoen fietsen

•Vorig jaar zijn in ons land 1,4 miljoen nieuwe fietsen verkocht, waarmee het record van 1,3 miljoen stuks in 1977 werd overtroffen. Ook in de tussenliggende jaren werden veel fietsen verkocht. Dit blijkt uit gegevens, die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft verzameld. De RAI heeft dit bekend gemaakt. De belangstelling ging vorig jaar vooral uit naar sportfietsen, ruim de helft van de verkoop. Daarnaast nam de interesse voor de lichte sportfietsen, de semi-racefietsen en de racfietsen toe. De Nederlandse fietsenindustrie had op de eigen markt -een aandeel van zestig procent. Vorig jaar werden in ons land 1.238.000 fietsen gemaakt, waarvan 34 procent naar het buitenland ging.

Zij-reflector

Jan van Baker uit het Brabantse Oosterhout heeft een nieuw soort zij-reflector voor de fiets uitgevonden. Een praktisch model, dat zonder te schroeven, zo tussen de spaken van de fiets kan worden geklemd. De nieuwe reflector is gemaakt van hard, reflecterend folie en zal slechts een paar gulden gaan kosten. Het nut van een zij-reflector wordt steeds meer erkend, omdat de fietser hierdoor in het donker .van opzij beter zichtbaar wordt en dat is in het belang bij het oversteken van wegen.

Reflecterende pedalen

Naar aanleiding van het resultaat van een in 1979 gehouden warenonderzoek naar de kwaliteit van de in ons land wettelijk voorgeschreven reflecterende fietspedalen, heeft de minister van verkeer en waterstaat toegezegd het door 'de ANWB gedane voorstel te ondersteunen om tot internationaal aanvaardbare . normen 'voor de kwaliteit van het reflecteren van fietspedalen te komen. Omdat op reflectoren — in tegenstelling tot rood achterlicht en grote achterreflector — in ons land geen keurmerk vereist is, is het voor de consument onmogelijk om de goede van de slechte te onderscheiden. In de winkel is immers moeilijk te zien wat de kwaliteit van het reflecteren is.

Oost-Duitsland

Ook in Oost-Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van de fiets. In totaal staan negen miljoen fietsers ter beschikking, dat wil zeggen 43 fietsen per 100 inwoners. De DDR staat daarmee qua fietsdichtheid in Europa op de tweede plaats, na Nederland met 72 fietsen per 100 inwoners. Er zijn in de DDR tweemaal zoveel fietsen als auto's en dat geeft problemen omdat in het verkeer de fietsvoorzieningen ver zijn achtergebleven. Er zijn nu voorstellen ingediend om het fietsverkeer beter mogelijk te maken, onder meer door meer fietspaden, fietsroutes, stallingsmogelijkheden, verbetering van de verkeersveiligheid voor fietsers en het propaganda mdken vobr een hogere maatschappelijke waardering van de fiets. De aanlegkosten van een fietspad bedragen in de DDR 10% van eenzelfde lengte autoweg.

Nieuw fietsenmuseum

Naast reeds bestaande collecties in o.a. Heerenveen, Deventer, Dieren en Leidschendam, zal Nederland binnenkort een nieuw fietsenmuseum rijk zijn. Op 8 mei a.s. zal aan de Waalkade nr. 107 in Nijmegen het fietsenmuseum Velomobiel worden geopend, een initiatief van Gert Jan Moed, die reeds jaren antieke fietsen en fietsonderdelen verzamelde. In het museum wordt ook een grote verzameling oude fietslantaarns opgenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.