+ Meer informatie

Maatregelen in India niet grondwettelijk

Arrestaties zonder reden

2 minuten leestijd

NEW DELHI Premier Indira Gandhi heeft onder de noodtoestand opnieuw maatregelen uitgevaardigd die in strijd zijn met de grondrechten. ^ anochtend gaf zij de politie de bevoegdheid mensen te arresteren zonder ben te hoeven te vertellen waarvan ze beschuldigd worden.

De verordening, die maandagochtend vroeg door president Fakhruddin All Ahmed werd uitgevaardigd, houdt in dat tot aanhouding bevoegde functionarissen alleen nog maar hoeven te zeggen dat de arrestatie noodzakelijk is in verband met de noodtoestand die door mevrouw Gandhi is afgekondigd. Hiermee wordt opnieuw onderstreept hoe bang de 57-jarige eerste minister is voor de oppositie, die steeds sterker aandringt op haar aftreden en die zich verzet tegen haar arrestaties van dissidente oppositieleden.

Gisteren werd in New Delhi de eerste anti-Gandhi demonstratie gehouden waarbij ongeveer 25 personen werden gearresteerd. Een woordvoerder van de regering weigerde te zeggen hoeveel arrestatis er in totaal in het land zijn verricht sinds mevrouw Gandhi vorige week donderdag de noodtoestand afkondigde, maar hij gaf toe dat het er meer zijn dan 900, zoals aanvankelijk was meegedeeld.

Onder de noodtoestand kon de politie al mensen gevangen zetten zonder enige vorm van proces waarbij de gevangenen zich niet tot de rechter, konden wenden. Maar als de arrestaties worden verricht door plaatselijke autoriteiten moeten deze binnen 15 dagen door de staatspolitie worden bezien en indien nodig bevestigd. Iedere vier maanden zal vervolgens bekeken worden of de detentie al dan niet opgeheven kan worden, aldus de verordening.

SOVJET-VNIE

In de Prawda, het blad van de communistische partij in de SowjetUnie, stond dat de staat van beleg in India en de arrestatie van de politieke tegenstanders van premier Indira Gandhi „de brede steun hadden van de Indiase massa's". De krachten van rechts die Gandhi wilden afzetten als minister-president hadden een frontale aanval gedaan op de vooruitstrevende hervormingen. Om binnenlandse onrust te vermijden had president Fachroeddin al Achmed op 26 juni de noodtoestand in het land afgekondigd. Een aantal reactionaire leiders werd gearresteerd. Dit had de brede steun van de massa's, aldus het officiële blad.

Volgens de Komsomolskaja Prawda had de Indiase oppositie ook gereageerd tegen India's vredelievende buitenlandse beleid en het was dan ook geen wonder dat de hele reactionaire westerse pers onmiddellijk was begonnen met een smaadcampagne tegen de regering van Indira Gandhi. De laatste jaren is Moskou buitengewoon vriendelijk tegen India, zulks als tegenhanger van het 'feit dat het dik aan is tussen Peking en India's traditionele vijand Pfikistan. In Kenia werd een convooi met oorlogsmaterieel bestemd voor Oeganda, enkele dagen door de autoriteUen vastgehouden. Nadat de Russische begeleiders op het vliegtuig naar Kampala waren gezet mocht het com>ooi weer vertrekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.