+ Meer informatie

OVERBELAST

2 minuten leestijd

De Raad van State heeft in zijn laatste jaarverslag geklaagd over een teveel aan werk. De regering geeft de Raad soms veel te weinig tijd om advies uit te brengen over allerlei wetsontwerpen. Ook krijgt de afdeling rechtspraak van de Raad van State steeds meer zaken te venverken, waardoor de achterstand daar voortdurend groter dreigt te worden.

Nu is de Raad van State vanouds een college van bedaagde, wijze — vaak wat oudere — heren. Die vinden al gauw dat ze teveel opgejaagd worden. Toch staan deze klachten niet op zichzelf.

Ook in de Tweede Kamer klaagt men over een overmaat aan werk. Over de steeds wisselende en daardoor vaak chaotische kameragenda. Ook de agenda van de ministerraad is veelal overbelast, waardoor tal van moeilijke zaken steeds maar weer vooruitgeschoven worden.

De klacht van de afdeling rechtspraak van de Raad van State komen we ook elders in de rechterlijke macht tegen. Ook bij de gewone rechtspraak neemt de achterstand toe.

Hoe komt dat allemaal? Willen we teveel of komt het juist doordat de regering niet weet wat zij wil? Hangt dit samen met het gestegen onderwijsniveau, de grotere politieke participatie en het zich mondig voelen van veel mensen? Lopen zij daardoor eerder naar de rechter, wanneer zij zich tekort gedaan voelen? Verstaan zij beter de kunst om hen onwelgevallige besluitvorming te vertragen en te saboteren?

Komt het doordat de Haagse politiek meer onder de schijnwerpers van de televisie wordt beoefend, waardoor politici ook buiten de verkiezingscampagne voortdurend bezig zijn om elkaar vliegen af te vangen? Dergelijke schijnbewegingen kosten immers veel tijd. Tijd die nuttiger besteed had kunnen worden.

Het is ook hier altijd nog gemakkelijker de diagnose te stellen dan de remedie aan te geven. Wellicht dat een kabinet dat steunt op een steviger parlementaire basis dan het huidige kabinet, zich minder genoodzaakt ziet om allerlei hete hangijzers voor zich uit te schuiven en pas op het laatste nippertje aan de orde te stellen. Maar dan moet zo'n kabinet ook innerlijk homogeen zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.