+ Meer informatie

Blank protest tegen Lissabon

Onrust in Angola

2 minuten leestijd

LOEANDA — Honderden blanken hebben maandagavond in Loeanda, de hoofdstad van Angola, een demonstratie gehouden. Zich niet storend aan het door het militaire bestuur ingestelde uitgaansverbod reden zij claxonerend en leuzen tegen het leger en de Afrikaanse nationalistische bewegingen roepend door de straten.
De demonstratie vond plaats binnen 48 uur nadat bekend was gemaakt dat Portugal bereid is Guinee-Bissau onmiddellijk onafhankelijkheid te verlenen en met de bevrijdingsbewegingen wil onderhandelen over de overdracht van het bestuur in Angola en Mozambique.
De betogers betuigden hun steun aan de Angolese politie, die is vervangen door militairen om de rust te bewaren in een aantal voorsteden van Loeanda, waar bij gevechten tussen elkaar beconcurrerende Angolese politieke groeperingen onlangs drie doden zijn gevallen.
De militairen kwamen bij deze eerste blanke betoging in de hoofdstad niet in actie en er deden zich

Het protest gaf uiting aan de ontevredenheid van de zijde van de blanken over het door Lissabon genomen besluit ten aanzien van de politieke toekomst van Angola en vormt een aanwijzing voor de groter wordende kloof tussen blank en zwart in dit gebied.

In een radiotoespraak waarbij hij de instelling van een uitgangsverbod bekendmaakte zei de voorzitter van de Angolese militaire raad, admiraal Rosa Coutinhi, het beschamend te vinden dat een dergelijke maatregel genomen moest worden. Aanleiding waren demonstraties die maandagmiddag in Loeanda hadden plaatsgevonden als uiting van sympathie met           politie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.