+ Meer informatie

„Bevriend vuur" doodde 35 Amerikanen in Golf

Percentage wellicht veel hoger dan 'normaal'

2 minuten leestijd

WASHINGTON (RTR) - Ongelukken waarbij op eigen troepen werd geschoten, hebben tijdens de Golfoorlog het leven gekost aan 35 Amerikaanse militairen. Tweeënzeventig liepen verwondingen op bij dit „bevriende vuur". Dit heeft het Amerikaanse ministerie van defensie gisteren bekendgemaakt.

Officieren zeiden dat het hoge aantal slachtoffers van beschietingen door eigen troepen en vliegtuigen vooral het gevolg is van de hoge snelheid van de moderne oorlogsvoering. In sommige gevallen bevonden Amerikaanse tanks zich midden tussen groepen Iraakse tanks op het moment dat Amerikaanse jachtbommenwerpers arriveerden om de vijand te bestoken.

In een overzicht naar aanleiding van een onderzoek naar de incidenten noemde het Pentagon als oorzaken: „de combinatie van het vlakke woestijn-terrein; grote, complexe en snel optrekkende formaties; vechten in regen, in duisternis en bij slecht zicht; en dat men van grote afstand op doelen kon richten, dat alles droeg bij aan de oorzaken". De 35 militairen die door „bevriend vuur" zijn omgekomen, zijn inbegrepen bij de in totaal 148 Amerikanen die tijdens de oorlog om het leven kwamen. Van de in totaal 467 militairen die verwondingen opliepen waren er 72 slachtoffer van dergelijke incidenten. Veel hogCr

Bij ongelukken waarbij Amerikaanse grondtroepen op elkaar schoten werden 24 militairen gedood en 57 gewond. Bij abusievelijke beschietingen door Amerikaanse vliegtuigen op grondtroepen verloren 11 Amerikanen het leven en liepen 15 verwondingen op.

Luitenant-generaal Martin Brandtner van de mariniers verklaarde dat het cijfer van het aantal slachtoffers door „bevriend vuur", 17 procent, waarschijnlijk veel hoger ligt dan in enige andere oorlog. Maar hij zei dat dit mogelijk ook zo is omdat de onderzoekers elk incident in de Golfoorlog diepgaand kunnen bestuderen, terwijl cijfers uit vorige oorlogen -gemiddeld 2 procent slachtoffers door „bevriend vuur"- waren gebaseerd op schattingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.