+ Meer informatie

Begrafenis ds. Mieras

2 minuten leestijd

KRIMPEN A/D IJSSEL — Onder klokgelui van diverse kerken trok gistermiddag een indrukwekkende rouwstoet — met een lengte van anderhalve kilometer — door de straten van Krimpen a/d IJssel. Volgens schattingen van de politie volgden omstreeks 3.000 personen de Oud Gereformeerde predikant, ds. M. A. Mieras, naar zijn laatste rustplaats.

Aan de begrafenis ging een rouwdienst vooraf in het kerkgebouw aan de Nachtegaalstraat. Omdat dit gebouw de grote schare niet kon bevatten, moesten velen genoegen nemen met een plaats in de nabij gelegen Geref. kerk. Vlak voor de rouwdienst deed zich een tragisch ongeval voor, toen ds. C. Hegeman, predikant van de Geref. Gem., na hartstilstand overleed.

In de rouwdienst bepaalde de consulent, ds. M. Pronk, de aanwezigen bij de tekstwoorden uit Filippenzen 1:21 „Want het leven is mij Christus en het sterven is mij gewin".

De predikant wees erop dat Paulus hier allereerst spreekt als apostel. Hij mag van zichzelf afwijzen. Het gaat niet om de mens, maar om de Borg en Zaligmaker. Gelukkige gemeente die een leraar mag bezitten, die zijn eigen mag verliezen. Paulus mag in de tekst ook spreken als kind. „Paulus was eertijds vroom en godsdienstig. Maar in het rechthuis mag hij spreken waar zijn leven vandaan komt. Dat komt vanuit het eeuwig welbehagen des Vaders. Mijn leven is Christus, zegt Paulus. Christus is de Koning der Kerk in Zijn kerkvergaderend werk, maar Hij is ook priester. Zijn bloed is voor de Kerk dierbaar en gepast geworden. Zijn dierbaar bloed, waarmee Christus aan het recht van Zijn Vader heeft voldaan".

Paulus mag de tekst eindigen: en het sterven is mij gewin. „Dat wonder", aldus ds. Pronk, „is ds. Mieras te beurt gevallen. Als de Kerk mag ontslapen zal daar die Borg staan en zeggen: Kom in, beërf het koninkrijk dat is weggelegd. Dan zullen zij voor eeuwig een lichaam zonder zonde bezitten en zal God alles zijn en in allen".

In het kerkgebouw werd ook het woord gevoerd door ds. Joh. van der Poel, die ruim 44 jaar als vriend met de overledene heeft "samengeleefd". Hij richtte zich in het bijzonder tot de weduwe, en de kinderen en sprak een vermanend woord tot de gemeente.

Op de begraafplaats spraken ds. E. du Marchie van Voorthuysen, ds. H. G. Abma (namens de SGP) en ouderling Van der Blom van de gemeente Krimpen a/d IJssel aan welke gemeente ds. Mieras ruim 37 jaar is verbonden geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.