+ Meer informatie

Asperen als eerste klaar met tellen

1 minuut leestijd

DEN HAAG/APELDOORN — De Zuidhollandse gemeente Asperen was dinsdag de eerste gemeente waarvan de uitslag van de verkiezingen bekend was. Ook bij de vorige Kamerverkiezingen was Asperen als eerste klaar. De gemeente Alkmaar was de laatste gemeente 'waarvan de uitslag bekend was. Om half een kwam de laatste uitslag door; dat was twintig minuten later dan bij de verkiezingen in 1977.

De eerste grote gemeente die haar uitslag bekend maakte was Enschede. In deze, 144.000 inwoners tellende gemeente werden de stemmen met een elektronische stemmachine geteld. De uitslag werd om zes minuten over half acht al bekend gemaakt. j-, De onverwacht hoge opkomst, gooii 'roet in het eten bij het maken van pro noses over de uitslag. De prognoses d gegeven zouden worden door het b reau Intomart, door steekproeven i een veertigtal stembureaus, liepen in ' war als gevolg van de hoge opkom; Toch bleek de eerste prognose van c bureau, met een verlies voor de grc partijen en het verdvrijnen van de Bo renpartij en DS'70, vrij nauwkeuri Alleen de grote winst van de RPF w niet voorzien.

De opkomstpercentages in de grc steden waren behoorlijk, maar liet alleen geen stijging zien ten opzicfc van de vorige Kamerverkiezingen. Pr centueel lag het opkomstgemiddelde i het platteland hoger dan in de steden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.