+ Meer informatie

Teheran en Moskou druk met vredespoging

Iraanse minister Velayati vandaag in SU

3 minuten leestijd

ROME (AP) — De Iraanse minister van buitenlandse zaken, AU Akbar Velayati, heeft gisteren gezegd dat zijn land en de Sowjet-Unie mogelijk samen kunnen werken om de „desastreuze" Golfoorlog te beëindigen.

Velayati verklaarde echter ook dat het nog te vroeg is om over een gezamenlijk Iraans-Sowjet-vredesinitiatief te spreken. Velayati brengt vandaag een bezoek aan Moskou. Volgens hem zullen zijn gesprekken met Sowjetfunctionarissen de kansen om een vreedzame oplossing in de Golfcrisis te bereiken, doen toenemen.

„Beide landen onderhouden goede betrekkingen met Irak en coördinatie tussen de Sowjet-Unie en Iran kan een constructieve rol spelen om vrede te bereiken", aldus Velayati. Een overeenkomst met Irak zal volgens de Iraanse minister gebaseerd zijn op een volledige terugtrekking van de Iraakse troepen uit Koeweit. Vorige week bracht de Iraakse vice-premier, Saadoun Hammadi, een bezoek aan Teheran. „Uit deze gesprekken is ons duidelijk geworden dat Irak vrede wil. Maar het zal niet eenvoudig worden", zei Velayati.

Overleg Irak met Koeweit

Volgens hem willen de Irakezen een staakt-het-vuren, gevolgd door besprekingen met Koeweit en zijn bondgenoten. Irak blijft volgens Velayati wel vasthouden aan een verbinding van de Golfcrisis met het Palestijnse probleem.

Iran heeft met veertien andere niet-gebonden landen een plan uitgewerkt, dat onder meer de stationering van een islamitische vredesmacht in het grensgebied tussen Irak en Koeweit zou behelzen.

Sowjetpresident Michail Gorbatsjov heeft gisteren gesproken met Koeweitse functionarissen en zal de komende dagen behalve met Velayati ook overleg voeren met de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz. Volgens Vitaly Tsjoerkin, woordvoerder van het Sowjetministerie van buitenlandse zaken, is daarmee duidelij.k geworden dat Gorbatsjov zijn inspanningen als bemiddelaar in de Golfoorlog heeft opgevoerd. Sowjetfunctionarissen hebben geen specifieke voorstellen onthuld. Tsjoerkin zei gisteren niet meer dan dat het Kremlin „voorzichtig optimistisch" is nadat Aziz akkoord is gegaan met de uitnodiging om naar Moskou te komen, zoals Sowjetafgezant Jevgeny Primakov eerder deze week in Bagdad had voorgesteld. Aziz reist zondag naar Moskou. Tsjoerkin zei gisteren dat de SowjetUnie achter het Iraanse initiatief staat.

Geen concessies

Gorbatsjov en Sowjetminister van buitenlandse zaken Alexander Bessmertnich spraken gisteren met de Koeweitse minister van buitenlandse zaken, Sabeh Ahmed al-Jaber al-Sabah, en verzekerden dat het Kremlin achter de resoluties staat die de Veiligheidsraad tegen Irak heeft aangenomen, zo zei al-Sabah na afloop tegen verslaggevers. De minister zei dat Koeweit geen concessies zal doen, zoals afstand van grondgebied, om de oorlog te beëindigen, en dat de Sowjet-Unie dat uitgangspunt deelt. Tsjoerkin zei dat er ook gesproken is over de hulp die de Sowjet-Unie kan bieden bij de wederopbouw van Koeweit, evenals over de mogelijke ontwikkelingen in de Golf na de crisis.

Een delegatie van '.ie EG-ministers van buitenlandse zaken vervoegt zich morgen bij het Kremlin om met Bessmertnich te praten. Het gaat om minister Van den Broek en zijn Luxemburgse en Italiaanse collega's Jacques Poos en Gianni de Michelis. De Europese bewindslieden willen uit de eerste hand vernemen waar het diplomatieke offensief van de Sowjet-Unie om draait. Bessmertnich zei gisteren in een interview dat de Sowjetregering zichzelf ziet als een bemiddelaar, die in het conflict tussen een militaire en een vreedzame oplossing in staat.

Een hoge westerse diplomaat in Moskou zei gisteren dat de SowjetUnie met het huidige diplomatieke offensief wil proberen invloed te winnen in de naoorlogse Arabische wereld, maar dat daar niets mis mee is zolang het Kremlin zich aan bepaalde afspraken houdt, zoals dat ook in het verleden de praktijk is geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.