+ Meer informatie

"Hoofdverdachte aanslag 11/9 wilde paus doden"

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP) - Khalid Sheikh Mohammed, de nog steeds voortvluchtige hoofdverdachte van de aanslagen op 11 september 2001, heeft tweemaal geprobeerd een aanslag te plegen op Johannes Paulus II. De al-Qaida-topman wilde een aanslag op de paus plegen tijdens diens bezoek aan de Filipijnen in 1995. Dat heeft de Britse krant The Sunday Times gisteren bericht.

Een tweede poging om de paus in de Filipijnen in 1999 te doden ging niet door, omdat het bezoek aan dit Aziatische land werd afgezegd. De 38-jarige Khalid Sheikh Mohammed is de rechterhand van Osama bin Laden en geldt voor de Amerikaanse federale politie en de inlichtingendienst CIA als een van de meest gezochte personen. In een interview zei Mohammed onlangs trots te zijn op de aanslagen in New York en Washington, waarbij ongeveer 3000 menen omkwamen. Er staat een beloning van 25 miljoen dollar op zijn hoofd.

De krant baseert zich op leden van de Filipijnse inlichtingendienst. Deze dienst concludeerde na diepgaand onderzoek dat Mohammed twee keer naar de Filipijnen reisde om de aanslag op de paus voor te bereiden en om een terroristennetwerk op te zetten. Ook onderzocht hij de middelen waarmee de aanslag het best zou kunnen worden uitgevoerd, met bommen of door een sluipschutter. Zo was er een plan om een aanslag op de paus te plegen terwijl hij in een park gelovigen zou toespreken. Om het land binnen te komen, gebruikte Mohammed een van de 27 valse namen waarover hij beschikt.

Tijdens zijn verblijf in de Filipijnen zou Mohammed ook leden van de terreurgroep Abu Sayyaf hebben getraind. Volgens de Filipijnse inlichtingengendienst leefde Mohammed tijdens zijn verblijf in de Filipijnen op grote voet en stond hij bekend als een vrouwenversierder. Zo zou hij indruk hebben willen maken op zijn vrouwelijke tandarts door een helikopter te huren om daarmee over haar praktijk te vliegen en haar op te bellen.

De eerste poging om de paus te doden mislukte doordat de bom voortijdig afging in het appartement van Mohammeds medeplichtige Ramzi Yousef. Yousef is een neef van Mohammed die later in de Verenigde Staten terechtstond wegens de aanslag op het New Yorkse World Trade Center in 1993, waarbij zes doden vielen. Aan de tweede poging om de paus te vermoorden in 1999 is nooit ruchtbaarheid gegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.