Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Gemarineerde shi-itake

Deze shi-itake paddestoelen, gemarineerd in limoensap en koriander, zijn een heerlijk fris voor- of bijgerecht dat koud wordt geserveerd. Het zaad van koriander (katoembar) is mild en aromatisch. Het blad heeft een wat scherpe, prikkelende smaak. Voor keukengebruik is alleen vers jong blad geschikt.

Ingrediënten:
200 gram shi-itake paddestoelen
1 teen knofl ook
sap van 2 limoenen
1 grote eetlepel fi jngesneden vers blad van koriander
versgemalen zwarte peper
zeezout
olijfolie

Bereiding:
Maak de paddestoelen schoon met een borsteltje.
Snijd het onderste stukje van het steeltje af.
Snijd het knofl ook doormidden en bak deze in de olijfolie.
Voeg hieraan de paddestoelen toe en verwijder het knofl ook zodra dit bruin wordt.
Draai de paddestoelen, zodat alle delen in aanraking komen met de olie.
Doe het deksel op de pan, zet het vuur zacht en laat de inhoud 5 tot 10 minuten sudderen.
Schep de paddestoelen uit de pan in een platte schaal.
Doe in de pan met de achtergebleven olie het limoensap; verwarm dit tot het gaat koken.
Zet het vuur uit en roer er de koriander, het zout en de peper door.
Giet dit mengsel over de paddestoelen en roer ze er goed doorheen.
Laat de marinade voor het serveren minimaal 2 tot 3 uur intrekken.

Brood- of snijplank

De brood- of snijplank wordt in de keuken dagelijks veelvuldig gebruikt. Het spreekt voor zich dat deze van goede kwaliteit moet zijn. Het hout moet bestand zijn tegen hakken en snijden. Tevens moet de plank gemakkelijk schoon te maken zijn, ook als het gaat om uien- en knoflookluchtjes. De firma Diamant Sabatier heeft een viertal nieuwe snijplanken van topkwaliteit in zijn assortiment. Ze zijn vervaardigd van fijn afgewerkt, gepolijst kops hout. Dit is zeer sterk, waardoor de snijplanken lang meegaan. Ze zijn strak vormgegeven, waardoor ze in elk type keuken passen. Ze zijn verkrijgbaar vanaf € 16,90 en bieden een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. De planken zijn fraai verpakt, dus ook leuk om cadeau te geven.

Kookboek ‘Bijbels Culinair’

Het kookboek Bijbels Culinair, geschreven door Han Wilmink, leest buitengewoon prettig. De schrijver combineert eeuwenoude geschiedenis met wat de pot in die tijd schaftte. De recepten zijn vertaald naar de hedendaagse ‘kookpot’. Al lezende in dit boek, dat doorspekt is met speelse humor en diepgaande informatie geeft over ingrediënten, kom je bijna niet aan koken toe! Han Wilmink is predikant én kok, geen wonder dat hij met kennis van zaken schrijft. Een recept dat tijdens ‘De bruiloft van Kana’ op tafel kwam, is bijvoorbeeld kikkererwten-rozemarijnlatkes met een crème van muntyoghurt en geitenkaas. Echt het proberen waard. Tijdens een reis door Israël trakteerde Wilmink een gezelschap op Sefardische soep van zwarte ogenboontjes. „En ik kreeg geen klachten.” Wilmink beijvert zich voor eerlijke, pure smaken. Hij prefereert biologisch voedsel, streekproducten en diervriendelijk geproduceerde producten en vergeten groenten. Dit kookboek, met prachtige foto’s, is een inspirerende smaakmaker.

Uitg. Kok, Kampen (www.kok.nl); 256 blz.; € 27,50; ISBN: 978-90-435-1459-0.

Nieuwtje: scrubhandschoenen

Nieuwe aardappels schoonmaken is een lastig karwei. Sinds kort zijn er speciale scrubhandschoenen op de markt, waarmee je aardappels met beide handen onder de kraan scrubt. Een kilo krieltjes scrub je in een oogwenk. Ook worteltjes reageren prima op zo’n scrubbeurt. De Deense Skruba-handschoenen zijn gemaakt van ruwe kunststof en kosten € 7,95 per paar. Ze zijn onder meer te koop in kookwinkels en de betere huishoudzaken.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 april 2008

Terdege | 100 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 april 2008

Terdege | 100 Pagina's