+ Meer informatie

Mijn zus za eigen man trouwen

4 minuten leestijd

Alles wat we gekocht en opgespaard hadden voor onze toekomstige eigen behuizing, onder andere meubels, serviesgoed, enzovoort, moesten we onbeschermd achterlaten. Onze kleding konden we gelukkig op onze fietsen meenemen.

In februari 1945 was ik in de gelegenheid nog even in het huis van mijn schoonouders rond te kijken. Alles geroofd, zowel van mijn schoonouders als van ons. De Duitsers hadden in huis geslacht. De lucht en de beenderen door het gehele huis spraken voor zichzelf. De Engelsen hadden gezorgd dat de ruiten stuk waren. Al met al een onbeschrijfelijke chaos.

Aan mijn aanstaande vrouw op haar evatüatiéadres verslag van mijn bevindin* gen gedaan. Het was oorlog, men was blij dat men nog leefde, over verlies van goederen werd niet verder gesproken.

Op de datum van 18 maart 1945 (met „bewijzen" reisde ik nogal eens van zuid naar noord V.V.) spraken we elkaar. We besloten, als onze ouders hiermede akkoord zouden gaan, zonodig in Herwijnen te trouwen. Buiten onze kleding en trouwkleding hadden we geen goederen meer. Onze ouders gingen akkoord, zij konden zich onze situatie indenken. Wij zijn in ondertrouw gegaan in mijn geboorteplaats Poederoijen. 'Voor mijn aanstaande vrouvy had ik een ,,retour over de Waal" gekregen voor een paar eieren. Nadat ik mijn vrouw aan de rivier had gebracht en had nagekeken over de rivier de Waal, zag ik op de terugweg, dat vliegtuigen bommen afwierpen in Aalst-Veen. Direct in Aalst gaan kijken, als.EHBO'er nog een meisje verbonden, hetwelk zwaar gewond was aan beide benen. Haar beide benen moesten worden geamputeerd. Omstreeks 1960 heb ik dit meisje nog eens gesproken. Zij liep op twee prothesen (kunstbenen) < ,^i x^%

Begin april 1945 vyas het 'huis van mijn ouders weer bewoonbaar. Op 16 april 1945 heb ik mijn aanstaande vrouw in Herwijnen opgehaald. In Waardenburg hielden de Duitsers haar vast, omdat zij volgens hen geen geldig bewijs had om over de brug te gaan. In Zaltbommel heb ik toen een papiertje losgekregen, vlug naar Waardenburg en zien dat we in Poederoijen kwamen. In Zaltbommel hadden we nog overtochtbewijzen losgepeuterd voor de familie in Herwijnen, welke door een zwager zijn meegenomen. In Herwijnen hebben ze een prima evacuatie-adres gehad. Op 17 april 1945 arriveerde de familie uit Herwijnen in Poederoijen, waar zij Hefderijk werden opgenomen bij diverse kenijissen, ?j 18 april 1945, onze trouwdag.

't Was begin 1939, dat mijn verloofde uit het voormalige Ned. Indië schreef, laten we trouwen en kom dan naar me toe. Ik schreef terug „ik kom". Het duurde 4 maanden voordat alle papieren in orde waren, maar 17 mei was de grote dag. Ik trouwde in Rotterdam, maar moest wel een bruidegom hebben, 't Was toch raar om alleen naar het stadhuis te gaan. Ik dacht, ik neem de jongste broer van mijn aanstaande man, die met mijn zuster getrouwd was. Niemand merkte het dat wij geen echt paar waren. En zo zag mijn zuster haar eigen man trouwen. Op 13 mei wist ik dat we 17 mei konden trouwen, dus vlug naar Indië geschreven en wat bleek nu, mijn man ontving de brief 22 mei, maakte de brief open en kwam tot de ontdekking dat hij al 5 dagen getrouwd was!

Zondagmorgen 2 juli kwam ik in Soerabaja aan en 's avonds 6 uur in een gewone zondagsdienst is ons huwelijk bevestigd. Als bijzonderheid, een witte bruid en een witte bruidegom, mijn man had zijn witte uniform aan. 's Maandags hebben we toen deze foto laten maken. De oorlog is ook aan ons niet voorbijgegaan, vrouw en twee kinderen in de Jappenkampen op Java, man aan de Birmaspoorweg. Maar daarna toch veilig met z'n vieren in Holland aangekomen. Aanstaande 17 mei zijn we dus 42 jaar getrouwd. Fam. Van de Meer, Leusden

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.