+ Meer informatie

Compromis gezocht in debat Golfkosten

VS krijgen nog geld van zes coalitiepartners

3 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - Het Amerikaanse Congres is gisteren begonnen met liet zoelcen naar een compromis over de betalingskwestie inzake de Golfoorlog. Zes coalitielanden hebben nog niet het volledig toegezegde bedrag, waarmee de onkosten van de oorlog gedekt moeten worden, aan de Amerikanen overgemaakt.

De leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat buigen zich ook over de vraag of de hulp aan Jordanië stopgezet moet worden en of de wapenleveranties aan zes andere landen moeten worden gestaakt.

De Senaat wil de economische en militaire hulp aan Jordanië afkappen wegens het pro-Iraakse standpunt dat koning Hoessein tijdens de Golfoorlog heeft ingenomen. De Senaat wil de 20 miljoen dollar militaire hulp en de 35 miljoen dollar economische steun alleen hervatten als president Bush kan verzekeren dat Jordanië een positieve bijdrage levert aan het vredesproces in het Midden-Oosten. Bush zei dat deze maatregel een belemmering kan zijn voor zijn mogelijkheden tot het vinden van een vredesregehng voor het Midden-Oosten.

De Senaat bereikte woensdag eveneens overeenstemming om wapenleveranties te verbieden aan de zes coalitielanden die hadden beloofd te delen in de kosten van de Golfoorlog.

Op al deze punten moet de Senaat nu een compromis zien te vinden met de leden van het Huis van Afgevaardigden om uiteindelijk een gezamenlijk voorstel aan de regering voor te kunnen leggen.

Van de 54,5 miljard dollar die de Verenigde Staten te goed hebben van Saoedi-Arabic. Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Japan, Duitsland en Koeweit, is tot dusver slechts 25,6 miljard dollar binnengekomen.

Berekend

De Duitse regering liet gisteren weten dat het de Verenigde Staten zal vragen hoe zij de onkosten van de oorlog berekend hebben. De Duitsers menen dat de kosten moeten zijn THEODOR WAIGEL meegevallen omdat de oorlog niet lang heeft geduurd.

Bij zijn bezoek volgende week aan de Verenigde Staten zal de Duitse minister van financiën, Theodor Waigel, vragen of Duitsland het restant van het verschuldigde bedrag zal moeten voldoen. Bonn zegt al twee derde van het totale bedrag van 5 miljard dollar te hebben betaald. De termijn voor de laatste betaling vervalt op 28 maart.

De Duitse regering liet bij monde van woordvoerder Dieter Vogel weten dat Duitsland bereid is het resterende bedrag binnen de termijn te voldoen zoals was afgesproken, maar toch wil Bonn met de Amerikanen bespreken hoe de totale kosten berekend zijn.

In tegenstelling tot de andere coalitiegenoten hebben de Duitsers tijdens de oorlog vooral in financieel opzicht aan de oorlog bijgedragen. Volgens de Duitse grondwet mogen Duitse troepen niet buiten het NAVO-gebied of in conflictgebieden opereren.

Japan

Bush heeft gisteren tijdens het bezoek van de Japanse minister van buitenlandse zaken, Taro Nakayama, zijn dank uitgesproken voor de Japanse financiële steun tijdens het Golfconflict. Hij zei zich te verheugen op het komende bezoek van premier Toshiki Kaifu en benadrukte dat de betrekkingen tussen Japan en de Verenigde Staten al jaren goed zijn.

Fitzwater deelde mee dat Japan vandaag 5,7 miljard dollar zou betalen als een eerste bijdrage .voor een totaalbedrag van 9 miljard dollar dat de Japanners hebben beloofd. De Amerikanen zeggen het restant „relatiefsnel" te verwachten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.