+ Meer informatie

Nieuw recreatiegebied in enkele jaren klaar

Het Twiske": waterrijk in polder

1 minuut leestijd

OOSTZAAN — In het recreatiegebied „Het Twiske" ten noorden van Amsterdam is maandag een begin gemaakt met de bouw van een boerderij voor het beheer van de hooi- en weUanden. Hiermee is een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van de Twiskepolder op het gebied van de gemeenten Oostzaan, Ilpendam en Landsmeer.

De boerderij, die eind 1981 gereed zal zijn wordt gebouwd door leèrlingbouwvakkers met een subsidie (50 procent) van het ministerie van Sociale zaken.

De ontsluiting voor dagrecreatie van het 650 hectare beslaande waterrijke gebied werd in 1972 ter hand genomen en zal in 1983/84 zijn afgerond. De polder kan dan dagelijks aan 25.000 bezoekers ontspanning bieden.

Het water (200 hectare) neemt in het Twiske een bijzondere plaats in. In het noordelijk deel bevindt zich een grote plas waar kan worden gezeild, geroeid en gevist. Om lawaai en vervuiling te voorkomen worden er geen motorboten toegelaten. Aan de plas zijn twee stranden en een haven aangelegd. Verder is en wordt er voorzien in wandd-, fietsen ruiterpaden, parkeerterreinen en lig- en speelweiden, bossen en een moerasgebied.

In het plan is ook gedacht aan mensen die de stilte zoeken. Voor hen zijn twee zogenaamde stiltegebieden aangelegd die alleen wandelend of fietsend zijn te bereiken. Sommige eilandjes zijn slechts per boot bereikbaar.

De inrichting van het gebied is in handen van een stichting, waarin de provincie en de gemeenten Amsterdam, npendam. Landsmeer, Oostzaan, Purmerend en Zaanstad samenwerken. De totale kosten worden geraamd op 60 miljoen gulden, waarvan het ministerie van CRM driekwart voor zijn reke(üng neemt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.