+ Meer informatie

Tweede stemronde nodig in Slovenië

1 minuut leestijd

LJUBLJANA (AP) - Een tweede stemronde is nodig om de presidentsverkiezingen die gisteren in Slovenië zijn gehouden, te beslissen.

Premier Janez Drnovsek (52) behaalde volgens de kiesraad met 44,4 procent de meeste stemmen, maar kwam niet aan de 50 procent die nodig was om al in de eerste ronde te worden gekozen. Zijn tegenstander in de tweede ronde over drie weken wordt de openbare aanklager Barbara Brezigar (49), die 31 procent van de stemmen heeft gekregen. De overige stemmen gingen naar zeven andere kandidaten, van wie de nationalist Zmago Jelincic met 8,5 procent op de derde plaats eindigde.

De opkomst onder de 1,6 miljoen stemgerechtigden was 70 procent, aldus de kiesraad.

De huidige president, Milan Kucan, heeft de voormalige Joegoslavische republiek geleid sinds de onafhankelijkheid in 1991. Kucan (61) mocht volgens de Sloveense grondwet niet voor een derde termijn worden gekozen.

Drnovsek was premier sinds 1992, afgezien van een korte periode in 2000. Onder zijn leiding heeft Slovenië zich voorbereid op het lidmaatschap van westerse organisaties zoals de Europese Unie en de NAVO.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.