+ Meer informatie

Heerma en Kamer botsen over woningaanpassing

Bezuiniging voor gehandicapten moet geschrapt

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer is in botsing geIcomen met staatssecretaris Heerma van vollcshuisvesting over de afscliaffing van subsidies voor kieine woningaanpassing van gehandicapten. De Kamer vindt dat Heerma de bezuiniging ongedaan moet maken.

Dat bleek gistermiddag in de Tweede Kamer. Tijdens de presentatie van de tussenbalans maakte de staatssecretaris bekend dat de subsidie voor kleine aanpassingen tot 2000 gulden met onmiddellijke ingang afgeschaft werd. Tijdens het debat over de tussenbalans kwamen Kamer en kabinet overeen deze bezuiniging nog eens onder de loupe te nemen. Dat gebeurde vorige week tijdens een commissievergadering, maar Heerma en de Kamer konden niet tot overeenstemming komen.

Ondertussen heeft de bewindsman wel toegezegd begin mei met een nieuw plan te komen. Daarin zullen voorstellen staan om de pijn te verdelen. Dat betekent dat er ook bezuinigd zal worden op-woningaanpassing boven de 2000 gulden. Heerma wil dit jaar 5 en volgend jaar 25 miljoen op de regeling voor woningaanpassing van gehandicapten besparen. Hoe de nieuwe regeling eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Heerma denkt aan het invoeren van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Het CDA gaf de bewindsman vorige week de suggestie mee om via de eigen bijdrage 250 miljoen binnen te halen.

Explosief

Heerma zei gisteren dat hij de indruk heeft dat de subsidies voor kleine aanpassingen niet op de juiste plaats terechtkomen. Sinds 1986 betaalt het Rijk namelijk zonder toetsing de kleinere aanpassingen in woningen als de gemeente goedkeuring heeft verleend. Sinds die tijd is het aantal aanvragen voor subsidies explosief gegroeid.

Gistermiddag kwam de motie van D66 in stemming waarin werd gevraagd de bezuiniging ongedaan te maken. De voorstemmers waren: PvdA, VVD, D66. Groen Links en SGP. Heerma is niet van plan de motie zonder meer uit te gaan voeren. Hij zegde alleen toe de zaak opnieui aan de orde te stellen in het kabinet.

Intrekking van de bezuiniging betekent volgens Heerma een golf van aanvragen voor een verhoogde toiletpot, een paar "grijp-ijzers" en een zitje in de douche. „We geven dan niet het juiste signaal", aldus de bewindsman. De staatssecretaris vroeg de Kamer nadrukkelijk te wachten tot hij zijn nieuwe voorstellen gereed heeft. Voor een aantal dringende gevallen vinden gemeenten en woningcorporaties best tijdelijk een oplossing, aldus Heerma. Hij wees er bovendien op dat de gehandicapten die echt krap bij kas zitten, een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand of de,. verhuurder.

Verzet

De meerderheid van de Kamer wil daar echter niet van weten. Alleen RPF-kamerlid Leerling liet zich overtuigen door de argumenten van de' bewindsman. Het CDA steunde Heerma vanaf het begin. PvdA-kamerlid De Pree werd door de argumenten van Heerma versterkt in zijn verzet. Waarom bestaat een subsi-' diestop als deze nog maar enkele ' maanden in zijn huidige vorm, zo' vroeg de sociaal-democraat zich gisteren af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.