+ Meer informatie

uezondheidszorg allerlei

3 minuten leestijd

Bij de beschreven nieuwe therapievormen kijkt men niet alleen, maar kan men ook proberen de tumor kleiner te krijgen door deze te bevriezen of te bestralen met röntgen- of laserstraling. De techniek kan worden overwogen wanneer de patiënt het benauwd heeft doordat de tumor een groot stuk long afsluit, of veel bloed veriiest uit de tumor.

Het is nu ongeveer dertig jaar bekend dat er een sterk verband bestaat tussen roken en longkanker. Wat cynisch, maar wel terecht, beëindigen de schrijvers hun commentaar met de opmerking dat wanneer jonge mensen zich nog laten verleiden door de sigarettenverkopers. er de volgende eeuw nog betere palliatieve technieken bij longkanker nodig zullen zijn. NW

Sommige -tot nu toe onbehandelbare- vormen van spasticiteit zijn thans vaak wèl te behandelen met een nieuwe manier om het medicijn toe te dienen. Het gaat om een ingebouwd pompsysteem dat van buitenaf met radiogolven wordt ingesteld en gecontroleerd. Het pompje brengt het geneesmiddel rechtstreeks in het ruggemergvocht. Met deze methode zijn patiënten te helpen die spastisch zijn geworden door een dwarslaesie, door multiple sclerose of door een aandoening in de hersenen.

De nieuwe toedieningsmethode stond centraal op een internationaal congres dat vorige week donderdag, vrijdag en zaterdag in Groningen werd gehouden. Op het congres werd gesproken over de zogenoemde parenterale toediening van medicijnen. Deze methode houdt in dat geneesmiddelen die het centrale zenuwstelsel moeten beïnvloeden, niet via het spijsverteringskanaal worden toegediend maar op andere manieren. Dat kan met pleisters op de huid, een injectie onder de huid in spier of bloedbaan, of door een dunne slang in het ruggemergkanaal. De laatste tijd zijn er veel ontwikkelingen op dit gebied geweest.

Aidsvirus

Onderzoekers van de universiteit van Oxford denken dat het aidsvirus zeer snel van gedaante verwisselt, waardoor het menselijk afweersysteem op een dwaalspoor wordt gebracht.

Hun theorie wordt beschreven in een Britse krant. Het aidsvirus blijkt volgens recente onderzoeksresultaten een miljoen keer sneller van uiterlijk te veranderen dan elke andere levensvorm. De Britse onderzoekers vermoeden dat het virus zich, nadat het bij de mens is binnengedrongen, voortdurend kopieert en daarbij genetisch verandert.

De genetische veranderingsprocessen voltrekken zich in zo*n hoog tempo en zijn zo veelzijdig, dat het menselijk afweersysteem op den duur zijn greep op het virus verliest. Het kan, voor zover nu bekend, wel tien jaar duren voordat iemand na een besmetting aids krijgt. Als het immuunsysteem na die 'incubatietijd" eenmaal het spoor bijster is. kunnen de veranderde virussen vervolgens hun verwoestende werk gaan verrichten, waardoor zich bij de patiënt aids ontwikkelt.

Zwangere vrouwen boven de 36 jaar krijgen tegenwoordig de mogelijheid voorgeschoteld van preventief onderzoek (prenatale diagnostiek) op mogelijke aangeboren afwijkingen van de vrucht. Het percentage vrouwen in ons land die hiervan in 1987 gebruik maakten ligt op 37 procent. In Groningen en Drenthe lagen die percentages respectievelijk op 33 en 46 procent.

BIJ Eurocat te Groningen zijn over de geboortejaren 1981 tot 1986 64 kinderen en (of) foetussen aangemeld met het syndroom van Down. Het betrof 58 levend geboren kinderen. 1 doodgeboren kind en 5 foetussen die na een abortus provocatus overleden. Voorafgaand aan de abortus was de afwijking van het kind vastgesteld met behulp van een vruchtwaterpunctie (4 maal) en een vlokkentest (I maal). ^^,^,„

Redactie: W. van Hengel Bijdrage: N. Wolswinkel. arts

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.