+ Meer informatie

Iraaks parlement bijeen over resolutie

3 minuten leestijd

BAGDAD (RTR/ANP) - Het Iraakse parlement bekijkt vandaag of Irak de laatste resolutie van de Veiligheidsraad over de ontwapening van het land aanvaardt. Dit is gisteren in Bagdad bekendgemaakt.

President Saddam Hussein zei gisteren dat het parlement in spoedzitting bijeen moet komen over resolutie 1441 van de Veiligheidsraad. Die werd vrijdag in New York unaniem aangenomen door de vijftien leden van de raad, inclusief een buurland van Irak, Syrië. De tekst dwingt Irak ertoe VN-wapeninspecteurs overal toe te laten en volledig mee te werken.

Het voor het laatst in 2000 grotendeels gekozen Iraakse parlement bestaat uit 250 leden. Formeel oefent het parlement de wetgevende macht samen uit met het machtigste instituut van het land, de Revolutionaire Commandoraad. Daar is president Saddam Hussein voorzitter van. De president en de commandoraad zijn zo tevens de belangrijkste uitvoerende macht.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga, die dit weekeinde in Caïro bijeen waren, twijfelden er niet aan dat Bagdad akkoord zal gaan. "Ik denk dat we een positieve reactie van de Irakezen kunnen verwachten", zei de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Maher, gistermorgen.

Van de Iraakse president Saddam Hussein is geen reactie vernomen op de resolutie en de Iraakse media deden er gisteren ook het zwijgen toe. Zelfs de gebruikelijke sneren aan het adres van de VS bleven uit. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, heeft zaterdag gezegd dat Bagdad nog geen beslissing heeft genomen, maar volgens verschillende Arabische ministers heeft Irak in feite al besloten zich niet tegen de resolutie te verzetten. Gisteren zei Sabri alleen dat de Arabische landen vastberaden zijn in hun afwijzing van het gebruik van geweld door de VS.

Syrië, dat er vrijdag tot verrassing van velen voor zorgde dat de resolutie unaniem kon worden aangenomen, verdedigde zijn handelwijze tegenover de andere Arabische landen. Minister Farouk al-Sharaa zei dat zijn land hard had gevochten en veel moeilijkheden getrotseerd om deze resolutie op tafel te krijgen. Hij zei een brief te hebben ontvangen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, waarin deze met nadruk stelt dat er niets in de resolutie zit dat als voorwendsel kan worden gebruikt om een oorlog tegen Irak te beginnen. Als de Amerikaanse regering het plan zou hebben militaire actie te gebruiken "zou deze resolutie geen zeven weken hebben gekost", schreef Powell volgens Al-Sharaa.

Sabri zei dat de internationale gemeenschap er tijdens het lange debat in was geslaagd de Amerikaanse aanvalsplannen op een laag pitje te zetten. En ook andere Arabische ministers benadrukten dat de resolutie, waarin tegemoet wordt gekomen aan bezwaren die Frankrijk en Rusland tegen eerdere versies hadden ingebracht, de kans op een oorlog sterk heeft doen afnemen. Bij sommigen bleef echter vrees bestaan dat de VS de resolutie zouden kunnen gebruiken om op korte termijn militair in te grijpen.

De Russische president Vladimir Poetin verzekerde de sceptici gisteren van zijn kant dat de resolutie "geen mechanisme voor het gebruik van geweld" bevat.

Maher, de Egyptische minister, zei dat Iraaks aanvaarding van de resolutie afhangt van garanties dat de VN-wapeninspecteurs op "neutrale, objectieve" wijze te werk zullen gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.