+ Meer informatie

Massagraf in bevrijde stad Soroti ontdekt

Lichamen van 200 Oegandezen gevonden

2 minuten leestijd

SOROTI — Op het terrein van het gebouw van de militaire politie van Soroti in Oeganda is dinsdag een massagraf ontdekt waarin zich naar schatting 200 lichamen bevinden van mannen, vrouwen en kinderen die zijn vermoord door militairen van verdreven Oegandese leider Idi Amin.

Tanzanianen en soldaten van het Oegandese bevrijdingsleger lieten het graf zien aan de eerste verslaggevers die in Soroti aankwamen nadat de stad vrijdag op de overgebleven troepen van Amin was ingenomen.

Luchtmachtluitenant Joseph Obonyo, een Oegandese balling die naar Oeganda was teruggekeerd om te helpen bij de verdrijving van Amin, zei dat in het graf de lichamen van kinderen waren gevonden van slechts drie jaar oud. Sommige lichamen waren naakt en andere hadden burgerkleren aan. Van sommgen waren de kelen doorgesneden en anderen waren in de borst gestoken.

Ongekend

Spoedig nadat Amin in 1971 aan de macht kwam werd bekend dat er in Oeganda op grote schaal wreedheden werden begaan. Uit onafhankelijke bronnen is vernomen dat tijdens de acht jaar dat Amin aan de macht was meer dan 200.000 mensen om het leven zijn gebracht. Verslaggevers die sinds 1971 in Oeganda hebben gewerkt, verklaarden echter dat zij nog nooit zo'n voorbeeld van moord op grote schaal hadden gezien.

De massamoord in Soroti heeft zich kennelijk voorgedaan in de drie weken tussen 11 april toen de strijdkrachten van Yoesoefoe Loele Kampala namen en vrijdag toen deze stad van 15.000 inwoners zonder slag of stoot werd veroverd.

Inwoners van Soroti dat 320 kilometers ten noord-oosten van Kampala ligt, vertelden dat het schrikbewind van de soldaten en de veiligheidspolitie van Amin steeds wreder werd totdat de laatsten van hen donderdag vluchtten.

Soldaten en burgers in Soroti verklaarden dat zij geloofden dat in uitgestrekte gebieden in het noorden van Oeganda die nog niet onder Tanzaniaanse controle zijn gekomen gelijke wreedheden worden begaan als in Soroti. Zij zeiden dat uit mondelinge verslagen van vluchtelingen was gebleken dat het moorden op grote schaal doorging.

Laatste wraakactie

Spoorwegemployés hebben dinsdag verklaard dat soldaten van Idi Amin in een laatste wraakactie enkele weken geleden in de buurt van Soroti een trein met 1.000 passagiers hebben doen stoppen, 50 mensen hebben gedwongen uit te stappen en hen naast het spoor hebben doodgeschoten.

De employés verklaarden dat de moordenaars 41 passagiers, voornamelijk mannen, dwongen uit te stappen op de grond te gaan liggen en vervolgens begonnen te schieten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.