+ Meer informatie

IKON-UITZENDINGEN

3 minuten leestijd

Dat de radio- en tv-omroep van de kerken, de IKON, voorgekomen uit het Convent van kerken en het Interkerkelijk overleg Inzake radio-aangelegenheden (IKOR), bepaald niet als pro-lsraëllsch bekend staat, heeft zij woensdagavond nog weer eens extra duidelijk gemaakt.

In het tv-programma „Kenmerk" — de kerkelijke actualiteitenrubriek, waaraan ook de RK kerkprovincie meewerkt via de KRO — werd toen een „special" uitgezonden, geheel gewijd aan Israël en vooral opgenomen in de „dubbelstad" Nazareth in Galllea.

De teneur van de film, waaraan ook IKON-correspondent Eddo Rosenthal uit Jeruzalem meewerkte, was onmiskenbaar anti-Israëlisch en pro-Arabisch. Dat bleek overigens al uit het persbericht, dat de vertoning aankondigde.

Voor de IKON-medewerkers liggen de zaken tamelijk ongecompliceerd: de communistische burgemeester van het Arabische Nazareth, Tuwwyk Zayyad, die ook voor de communistische partij in het Israëlische parlement zit, is de beste. Hij wil samenwerking, althans gesprekken, met de joodse burgemeester van het Israëlische Nazareth, Mordechai Alon.

Die laatste — leider van een onaantrekkelijke Bijlmermeer-achtige stad — wil achter niet, volgens de IKON-film welke er voorts van uit gaat, dat de Arabieren financieel bij de Joden worden achtergesteld en ook verder niet als gelijkwaardige burgers worden behandeld. De Joden krijgen daarvan de schuld: zij willen maar niet inzien, dat de Arabier in hun flatgegouw een heel ander iemand is dan de terrorist, die bommen gooit in winkelcentra.

De IKON-mensen hebben nog nooit gehoord van een „vijfde colonne"? Natuurlijk is er ook aan Israëlische zijde onrecht en zijn er onjuiste beslissingen genomen. Maar dat wordt dan ook erkend en er wordt gewaakt tegen herhaling.

Een klein beetje meer begrip voor de joodse versie van deze verhalen kan geen kwaad, zelfs niet voor deze kerkelijke zendgemachtigde, die zo graag goed noemt wat de Bijbel en elk belijdend christen kwaad noemen. Een recent voorbeeld daarvan is wel het walgelijke radioprogramma „De andere wereld op zondagmorgen" geweest, dat — met een vervolg op de zondagavond — geheel was gewijd aan pedofilie.

 Achter deze verzachtende term gaat het kwaad der kinderlokkerij en knapenschennerij schuil; een zonde waarvoor Gods Woord geen goed woord over heeft. De IKON heeft dat wel. Zij liet o.a. via „oecumenisch radiopastor" ds. Alje Klamer deze sexuele uihwas goedpraten. Men is boordevol begrip voor zaken, die het gezond verstand als verwerpelijk beschouwt.

 Maar men is bij de IKON aan het verkeerde adres, wanneer er enig begrip gevraagd wordt voor bijv. de blanke kerken of blanke bevolking van Zuid-Afrika of voor die Israëli's en Joden, die zich niet wensen over te geven aan de Arabische volksvijanden.

 Het vroegere IKOR Is ook altijd een zorgenkindje geweest van de daarin deelnemende kerken. Wie van een samengaan met het wat „orthodoxer" Convent van kerken heil verwachtte, is in de IKON wel bedrogen uitgekomen: het Gereformeerde geluid is mei name in de actualiteiten-uitzendingen we! verdwenen. Terecht heeft een aantal kerken, onder wie de Chr. Gereformeerde en de Vrijgemaakte, besloten, niet met deze eenzijdige omroep in zee te gaan. Men vraagt zich trouwens wel af, hoe de Ned. Hervormde Kerk en de Geref. Kerken de kwalijke programma's en linksgerichte commentaren zullen blijven dulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.