+ Meer informatie

NEDERLANDSE VOLKSUNIE

2 minuten leestijd

Het socialistische Kamerlid Kosto heeft er op aangedrongen om de Nederlandse Volksunie te verbieden. Dit omdat deze organisatie zich bedient van een runenteken dat in oorlogstijd het symbool was van de 23e Waffen SS divisie.

De felle aanvallen van de Volksunie op de kleurlingen in ons land, heeft trouwens al eerder tot protesten en processen aanleiding gegeven. Is er gegronde reden tot een verbod van deze partij, die ook aan de Tweede kamerverkiezingen meedoet?

Laten wij voorop stellen dat er bij ons geen.enkele sympathie is voor het streven en optreden van de NVU, ook al zijn wij van mening dat de massale toestroming van Surinamers naar ons land beter voorkomen had kunnen worden.

Echter wij leven in een uiterst tolerante democratische rechtsorde, waarin elke stroming en opvatting haar kansen krijgt. Zulks overeenkomstig de liberale leer van de volkssoevereiniteit. Dat is bepaald wat anders dan een christelijke staatsbeschouwing, dat zal duidelijk zijn.

Maar gegeven de situatie waarin deze democratische staatsstructuur bestaat, is het onjuist en onrechtvaardig om één bepaalde groep in zijn rechten te beperken. Inderdaad kan gezegd worden dat de NVU een extremistische groepering is, die onrust veroorzaakt en rassenhaat aanwakkert.

Er is hier echter meer te noemen. Aan de verkiezingen neemt ook deel de maoïstisch getinte Kommunistlsche Eenheidsbeweging. Ook dat is een extreme groep die onrust (stakingen) veroorzaakten door haar prediking van de klassenstrijd haat zaait.

En zo zijn er ter linkerzijde nog wel meer groepen op te sommen. Daarom, als de Nederlandse Volksunie verboden wordt, dan valt er meer te verbieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.