+ Meer informatie

Geur in de grote tuin met een Krimlinde

3 minuten leestijd

Voor de heel grote tuin is de Krimlinde, de Tilia euchlora (betekent "echt groen"), een aanwinst. Voldoende ruimte is nodig: De boom wordt na verloop van jaren zo'n 18- 20 meter hoog en ongeveer net zo breed! De bloemen hebben geen uitgesproken kleur, ongeveer die van hooi, maar ze vallen wel op tussen het heldergroene blad.

Tijdens de bloei in de zomer gonst het rond de boom van de hommels en de bijen. Lindehoning is een exclusief produkt omdat er geen lindebossen zijn in ons land. De meeste honing die verkocht wordt is dan ook een mix van honing, afkomstig uit verschillende bloemen.

Koop de boom in een maat van 10-12 of 12-14. Deze maten geven de omtrek van de stam in centimeters aan. Dikker kan natuurlijk ook, maar de prijs ligt dan al snel heel wat hoger. De stam zal meestal recht zijn (voor een kromme betaalt men minder) en de vertakking (de plek waar de takken beginnen) zit op 2 meter of nog wat hoger.

Sommige lindebomen "druipen" in de zomer. Elke plantsoendienst krijgt daar ieder jaar weer klachten over: besmeurde auto, kleverige fiets, vieze straat. De Tilia euchlora is een van de soorten die niet druipt.

De linde groeit op iedere grond mits er geen "te" voor staat. Op een winderige plek kan er het beste een paal naast geplaatst worden. Doe dat voordat de boom geplant wordt, anders beschadigen de wortels.

                              ------------------------------

Knoflook weert ongedierte

Knoflook staat behoorlijk in de belangstelling. Niet zozeer als produkt dat in het eten gebruikt wordt, maar meer als een soort medicijn. Ook op planten kan knoflook een positieve werking hebben, onder andere door de geur.

Plant wat teentjes tussen aardbeien en andere luizen- en schimmeltrekkers. Het resultaat is vaak verbluffend. Luizen en sommige andere insekten worden afgeschrikt en schimmels worden geweerd. Ze kunnen niet gedijen in grond waarop knoflook staat. Gebruik knoflook niet tussen bonen en erwten.

De knoflookbolletjes worden besteld bij de zadenleverancier. De bolletjes worden uit elkaar geplukt en ieder teentje kan in april geplant worden op een warme, beschutte plek. Houd een diepte van 3 - 4 centimeter aan. Tussen de planten een afstand van 15 - 25 centimeter. Niet te zware grond, die liever niet bemest moet worden.

Mest geeft weliswaar een sterke groei maar een minder aroma en veel grotere kans op wortelrot. Dat geldt niet alleen voor knoflook maar ook voor uien! Het loof kan ook gebruikt worden maar dat gaat wel ten koste van de bolvorming. In oktober, november kunnen de bollen pas geoogst worden.

Laat ze drogen op een koele, lichte en droge plek. Op zo'n plekje kunnen ze ook bewaard worden. Maak van een aantal bollen waaraan het loof is blijven zitten, een vlecht voor in de keuken.

                              ------------------------------

Kindje op moeders schoot kan ook buiten!

Verschillende planten hebben een aardige of vreemde naam. Soms is die naam afkomstig van de vorm van blad of bloem, soms ook van het dier dat de plant graag eet.

De naam "Kindje op moeders schoot" dankt deze plant aan zichzelf: De jonge plantjes ontwikkelen zich op de grens van blad en bladsteel. Een bijzonder aardig gezicht. De plant wordt meestal in huis gehouden, maar Tolmiea, zoals de plant in het Latijn heet, is volkomen winterhard en doet het dus ook heel goed in de tuin. Een onbekende toepassing van dit aardige kamerplantje!

                              ------------------------------

Kraan

Hoewel aan de late kant bent u hopelijk nog niet te laat voor de buitenkraan die hoognodig afgetapt moet worden om bevriezen te voorkomen. Zet de buitenkraan open en laat de leiding via het aftapkraantje leeglopen. Daarna kan de kraan als u dat wilt weer gesloten worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.