+ Meer informatie

Boomkwekers zijn overheidsbeleid beu

Kritiek op strenge milieumaatregelen

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Bond van Boom kwekers heeft ernstige kritiek op de manier waarop de overheid haar beleid voert. Enerzijds worden er tal van strenge milieumaatregelen afgekondigd, terwijl anderzijds voor onderzoek en voorlichting steeds minder geld beschikbaar komt, aldus de bond.

Voorzitter C. van Gelderen deed vandaag tijdens de jaarvergadering van de bond zijn beklag over de handelwijze van de overheid. Zo is het beleid er op gericht in 2000 het aantal bestrijdingsmiddelen te halveren. Een van de manieren om dat te bereiken is het resistent maken van planten tegen ziekten en plagen, waarvoor onderzoek nodig is. Hiervoor is echter geen geld beschikbaar, aldus Van Gelderen. „Onze gesprekken met het rijksinstituut dat zo'n onderzoek moet uitvoeren, eindigden al snel met de mededeling dat er geen geld was. En daar sta je dan als sector".

Van Gelderen waarschuwt dat het gebrek aan middelen en de tegenstrijdige doeleinden demotiverend werken op het bedrijfsleven en de onderzoeksinstituten. „Het bedrijfsleven wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen en mede te financieren. We mogen wel meebetalen, nog net meepraten, maar de overheid blijft wel beleidsbepalend. En dat is een situatie waar de Nederlandse boomkwekerij geen trek meer'in heeft".

Een andere bron van ergernis vormt de geplande btw-verhoging voor bloemen, planten en bomen van 6 naar 18,5 procent. „Een bijna lachwekkende maatregel", aldus Van Gelderen. Van de boomkwekerijprodukten wordt 70 procent geëxporteerd. Dertig procent blijft in het binnenland en gaat grotendeels naar overheidsinstellingen als gemeenten, waterschappen, provincies en ministeries. ZONWERiNGSBEDRIJF Rolluiken Markiezen Zonneschermen Vertikale jaloezieën iiiavoorbaaidi Vouwwanden - vouwdeuren Simplex horizontale jaloezieön Zonwering sn gordijnen in è6n

Jaloezieën Rolgordijnen Oprolbare horren Uitneembare horren

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.