+ Meer informatie

Weekenddienst van tandartsen | draait redelijk |

1 minuut leestijd

AMSTERDAM - Tandartsen zijn op zaterdagen en zondagen redelijk j goed bereikbaar voor patiënten dicB pijnklachten hebben. De kans dat een " patiënt door de gebelde tandarts of door een vervanger kan worden behandeld is 89,5 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van G. ter Horst van het Academisch Medisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), en R. Bruens en P. van der Hem van de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor de steekproef werden 210 van de in totaal 6500 praktizerende tandartsen gebeld tijdens twee weekwisselingen in februari. De telefoontjes werden gepleegd tussen 10.00 en 15.00 uur. Aan de tandartsen werd niet verteld dat het ging om een onderzoek. De onderzoeker meldde zich aan als burger en vertelde de tandarts dat een bij hem logerend neefje opeens erge kiespijn had gekregen.

De kans dat een patiënt in eerste instantie geen tevreden stellende oplossing bereikt, is. aldus de onderzoekers, 10,5 procent. Het gaat dan om het niet krijgen van gehoor (8,6 procent van de gevallen) of een incomplete boodschap op het antwoordapparaat (1,9 procent). Bijna 2 procent (vier tandartsen) gaf via het antwoordapparaat het privé-nummer door, maar eveneens vier tandartsen vermeldden via het antwoordapparaat niets over de weekenddienstregeling. Zeven tandartsen (3,3 procent) waren bereid direct te komen, vier beloofden iets later op de dag te zullen komen, terwijl 82,4 procent (173 tandartsen) verwezen naar een vervanger.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.