+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

Ds. Gerhardus Schortinghuis, Elisa’s rouwbedrijf, lijkrede op ds. J. Hillenius uit 2 Koningen 2:12. Uitgeverij Zonder winstoogmerk – Marum, 72 blz. Prijs € 5, 90.

Nadat ds. Jesaias Hillenius gestorven was in de leeftijd van 59 jaar, heeft ds. Gerhardus Schortinghuis een predikatie gehouden naar aanleiding van 2 Koningen 2:12. Hij heeft eerst de letterlijke verklaring van de tekst ontvouwd, en daarna toegepast op het leven en de ambtelijke bediening van de overleden predikant. Bij het lezen ervan kunnen we ons wel verwonderen wat een voorbereiding ds. G. Schortinghuis van deze preek maakte. Het moet dan ook wel een zeer lange dienst geweest zijn. We nemen aan dat hij deze predikatie de gemeente heeft voorgelezen.

Ds. Hillenius kwam uit een predikantengeslacht, en heeft drie gemeenten gediend. Zijn laatste gemeente was Drachten, die hij diende van 1742 tot 1759. We hebben ook enkele kostelijke werken van hem in bezit, en begrijpen dat hij geliefd was onder het volk. Boven deze boekbespreking staat lijkrede vermeld. We houden niet van deze omschrijving, zeker niet omdat de oude gereformeerde synoden zich daartegen hebben verklaard. Ook artikel 65 van onze DKO vermeldt het volgende: Daar de lijkpredikatiën niet zijn, zal men ze niet instellen, en daar ze nu alreede zijn aangenomen, zal naarstigheid gedaan worden, om deze met de gevoegelijkste middelen af te doen. Onze vaderen verzetten zich tegen allerlei gangbare begrafenis-en rouwgebruiken, omdat men daarin nog de nawerkingen zag van zowel het heidense als het roomse verleden. Tegelijk willen we benadrukken om de hedendaagse 'rouwdiensten' sober te houden.

Tijdens onze laatste classisvergadering te Barneveld, hebben we nog op een nieuwe tendens gewezen. Voordat een voorganger het woord krijgt, voeren hier en daar één of meerdere sprekers het woord om zowel de levensloop als enkele bijzonderheden van de overledene te noemen. Laten we toch de rouwdiensten sober houden, en de nabestaanden en andere aanwezigen wijzen op wat nodig is op weg naar de eeuwigheid.

Ons is ten slotte nog gevraagd te vermelden dat als u het boekje koopt bij 't Boekenhoekje te Capelle a/d IJssel (010) 442 22 12, de helft van de opbrengst ten goede komt aan de Mbumazending.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.